Šafrán aneb červené zlato

Šafrán je nejvzácnější koření a musí se využívat s mírou.
 Ostatní 
29. března 2017 07:06 / Shutterstock
  3   0
Je to nejdražší a nejvyhledávanější koření na světě, běžně známé jako červené zlato.

Šafrán je hlíznatá rostlina, která pochází z Malé Asie. Velkokvěté formy byly vyšlechtěny v Holandsku. Květy rostou na rostlině jednotlivě v odstínech žluté, fialové, modré a purpurové. Zajímavé jsou příčně pruhované květy. Krokusy dělíme podle doby kvetení na jarní – kvete od února do konce dubna a na podzimní – kvete v září a říjnu.

Koření šafrán je již po století velmi luxusní zboží. Už sám Zeus měl dle řeckých pověstí trávit noci na lůžku ze šafránu. Také za dob Římské říše bylo zvykem na svatební noc pokrýt lůžko šafránovými kvítky. Tento rituál byl již dříve velmi nákladnou záležitostí a dnes je toto koření ještě mnohem dražší: za jeden gram šafránu zaplatíme až 350 korun.
Důvodem takto extrémně vysoké ceny koření je především vysoce náročný způsob jeho získávaní. A protože je šafrán pro některé pokrmy opravdu nepostradatelný a má na naše zdraví blahodárný účinek, vyplatí se pro jeho koupi šáhnout hlouběji do kapsy.

Účinky šafránu na zdraví

Prospěšné účinky měl zejména na dýchací, zažívací a smyslové orgány. Šafrán působí biochemickými vlivy na tyto orgány a pomáhá v těle rozproudit krevní oběh. Muži ho užívali při neplodnosti, a co je zajímavé, ženy se jím chránily před nechtěným těhotenstvím. Příznivě působil i při ateroskleróze, srdeční slabosti, menstruačních potížích, poruchách prostaty, bolesti hlavy a neschopnosti vyjádřit své city. Obecně se šafrán považoval za zázračný elixír a životabudič, který měl nemocnému a slabému navrátit ztracenou sílu a zásobit ho energií.

Zda byl šafrán opravdu takovým zázrakem, o tom si můžeme utvořit vlastní názor, pravdou však je, že šafrán opravdu podporuje smysly a uvolňuje napětí. Má uklidňující, relaxační, ale i povzbuzující účinky. Šafránový balzám utišuje bolesti, působí při depresi a napravuje různé tělesné poruchy. Osvědčil se při celkové vyčerpanosti organismu. V současné medicíně se potvrdilo jeho příznivé působení při menstruačních bolestech a křečích, při potížích se zažíváním, na srdce a prokrvení vnitřních orgánů. Nedávno se snažili vědci dokázat jeho pozitivní účinek při léčbě tumorů, ale údajně žádná oficiální studia neexistuje.

Šafrán v kuchyni

V kuchyni jde o výborné koření, které dodá jídlu nádhernou barvu a nezaměnitelnou chuť. Do pokrmů stačí přidat opravdu jen velmi nepatrné množství. Že nemáš tušení, kam se šafrán přidává? Neobejde se bez něj francouzská rybí polévka bouillabaisse (čti bujabéza), omáčka ke šnekům, španělská paella, nebo risotto alla Milanese. V Anglii se používá při pečení koláčů. Velmi důležité je však jeho skladování, pokud o něj nechceš přijít, skladuj ho v suchu, bez přístupu slunce. V obchodech je k dostání buď ve formě sušených blizen vcelku, nebo v podobě mletého prášku. 

Do voňavek i pro malování na tělo

Kromě léčitelství se šafrán používal i jinak. V dávných dobách si jím během magických obřadů malovali tělo, později i vlasy a prsty na nohou. Ženy si jím zase malovaly oční víčka. Velmi žádané a přepychové byly voňavky ze šafránu.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Jak cestovat v pohodě a bez stresu

Dům a zahrada

Přilepšete ptákům vlastnoručně vyrobenou lojovou koulí

Bydlení

Pomocí dekorativních polštářků vykouzlíte v interiéru úplné divy

Zavřít reklamu