Jarní detox pomocí medvědího česneku!

Lze jej konzumovat celý, listy, květy nebo cibulky.
 Zdraví 
23. března 2017 08:43 / Shutterstock
  7   1
Začíná sezóna medvědího česneku a jarního detoxu. Co to spojit dohromady?

Detoxikační metody mohou mít různé podoby a slibují očištění organismu od škodlivin a toxinů. Samotný proces detoxikace ale nemusí být pro tělo prospěšný. Vyhněte se drastickým dietámči různým preparátům. Raději se zaměřte na bylinky a tradiční recepty, které vaše tělo pročistí bez zbytečného zatížení.

Účinnou látkou medvědího česneku je silice obsažená v celé rostlině, která působí jako přírodní antibiotikum. Tělu je však česnek prospěšný také celou řadou vitaminů, enzymů a minerálů, které blahodárně působí na celý organismus. Může proto posloužit jako prostředek pro jarní očistnou kúru.

Medvědí česnek najdeme v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech  již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Je to asi 30 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou. Má drobné bílé květy na delší stopce a jasně zelené podlouhle široké listy, které po odkvětu hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec, poznáme ho podle typické česnekové vůně.

Tinktura z medvědího česneku

Z medvědího česneku je taktéž možné připravit tinkturu, kterou budete moct používat při nachlazení, zhoršeném trávení, detoxikaci, atd. celý rok. Její výroba je velmi jednoduchá, tak si ji můžete připravit i doma.

Nasekejte listy, ty vložte do láhve a zalijte je vodkou, slivovicí nebo jinou kořalkou. Nechte láhev odstát dva týdny nejlépe na slunci a poté uchovávejte v chladnu. Při problémech i při prevenci se dejte kapky (10 - 15) a zapijte je sklenicí vody.

Víno z medvědího česneku

Hrst listů medvědího česneku v hrnci zalijeme 1/4 l kvalitního bílého vína a krátce povaříme. Necháme mírně vychladnout a přidáme med podle chuti. Víno z medvědího česneku se užívá každý druhý den po doušcích.

Olej z medvědího česneku

Hrst listů medvědího česneku nakrájíme nadrobné kousky, protlačíme do lahve z tmavého skla a zalijeme kvalitním extra virgin olivovým olejem. Necháme na temném chladnějším místě macerovat asi 3 týdny a olej z medvědího česneku slijeme přes sítko. Používáme na ochucení salátů, do marinád nebo všude tam, kde se hodí jemná vůně a chuť česneku.

Marie Popelková | inStory.cz
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Komplikace pro turisty mířící do Řecka. V zemi dochází k prudkému zhoršení covidové situace

Dům a zahrada

Pokud se chcete se zbavit nadobro komárů na své zahradě, pořiďte si vážku. Stačí jen vysázet ty...

Bydlení

Toile design je luxusní odkaz na starou Francii. Vyzkoušejte jej doma

Zavřít reklamu