Jarní detox pomocí medvědího česneku!

 Zdraví 
23. března 2017 08:43 / Marie Popelková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Lze jej konzumovat celý, listy, květy nebo cibulky.  Shutterstock
Začíná sezóna medvědího česneku a jarního detoxu. Co to spojit dohromady?

Detoxikační metody mohou mít různé podoby a slibují očištění organismu od škodlivin a toxinů. Samotný proces detoxikace ale nemusí být pro tělo prospěšný. Vyhněte se drastickým dietámči různým preparátům. Raději se zaměřte na bylinky a tradiční recepty, které vaše tělo pročistí bez zbytečného zatížení.

Účinnou látkou medvědího česneku je silice obsažená v celé rostlině, která působí jako přírodní antibiotikum. Tělu je však česnek prospěšný také celou řadou vitaminů, enzymů a minerálů, které blahodárně působí na celý organismus. Může proto posloužit jako prostředek pro jarní očistnou kúru.

Medvědí česnek najdeme v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech  již v dubnu, kvete ale i v květnu a červnu. Je to asi 30 cm vysoká vytrvalá rostlina s cibulkou. Má drobné bílé květy na delší stopce a jasně zelené podlouhle široké listy, které po odkvětu hynou. V lese medvědí česnek vytváří v době květu bujný koberec, poznáme ho podle typické česnekové vůně.

Tinktura z medvědího česneku

Z medvědího česneku je taktéž možné připravit tinkturu, kterou budete moct používat při nachlazení, zhoršeném trávení, detoxikaci, atd. celý rok. Její výroba je velmi jednoduchá, tak si ji můžete připravit i doma.

Nasekejte listy, ty vložte do láhve a zalijte je vodkou, slivovicí nebo jinou kořalkou. Nechte láhev odstát dva týdny nejlépe na slunci a poté uchovávejte v chladnu. Při problémech i při prevenci se dejte kapky (10 - 15) a zapijte je sklenicí vody.

Víno z medvědího česneku

Hrst listů medvědího česneku v hrnci zalijeme 1/4 l kvalitního bílého vína a krátce povaříme. Necháme mírně vychladnout a přidáme med podle chuti. Víno z medvědího česneku se užívá každý druhý den po doušcích.

Olej z medvědího česneku

Hrst listů medvědího česneku nakrájíme nadrobné kousky, protlačíme do lahve z tmavého skla a zalijeme kvalitním extra virgin olivovým olejem. Necháme na temném chladnějším místě macerovat asi 3 týdny a olej z medvědího česneku slijeme přes sítko. Používáme na ochucení salátů, do marinád nebo všude tam, kde se hodí jemná vůně a chuť česneku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky