Fakta a mýty o akné: Jaké potraviny ho způsobují, jaké vám naopak pomohou?

 Zdraví 
25. srpna 2018 08:35 / Ema Maxová
  1
📷
7 fotografií v galerii
Akné dokáže potrápit nejenom teenagery, ale i dospělé Depositphotos
Akné zdaleka není strašákem jen dospívajících. Je to nemoc, která dokáže opravdu potrápit. Pokud i vás trápí tato kosmetická nepříjemnost a nevíte si s akné rady, zaměřte se na potraviny, které jíte a zkuste také zázračnou kombinaci medu a skořice.

Je mnoho faktorů, které mohou stát za tvorbou nepříjemných pupínků, rozšířených pórů a podobných projevů takzvaně problematické pleti. Otravné pupínky dokážou potrápit nejenom teenagery, ale i dospělé. 

Hlavní problémy, které mohou způsobit akné:

  • hormonální nerovnováha
  • špatná výživa
  • nedostatečná či nesprávná péče o pleť
  • přebytečný maz na pokožce
  • nahromadění odumřelých kožních buněk
  • ucpané póry
  • bakterie na pokožce

Strava může významně ovlivnit projevy a průběh akné

Důležité je si uvědomit, ze akné není jen nemocí kůže. Kůže je zrcadlem toho, jaké je naše tělo uvnitř, vypovídá o stavu a funkci našich vnitřních orgánů. Když tedy chceme úspěšně léčit akné, nestačí nám pouze ošetřovat kůži zvenku, je potřeba léčit celé naše tělo, vyčistit ho a zásobovat dostatkem výživných a léčivých látek. Existují potraviny, které přispívají k tvorbě akné a naopak potraviny, které vám pomohou s jeho léčbou.

Fakta a mýty o potravinách, které způsobují akné

1) Mléčné produkty mohou způsobit akné

Různé studie přinášejí různé výsledky. Existují však důkazy, že zvýšená konzumace mléčných výrobků může vyvolat akné. Lékaři prozatím nevědí přesně, proč tomu tak je, ale na základě současné pracovní hypotézy jsou na vině hormony obsažené v mléce. Zkuste tedy omezit mléčné produkty (aniž byste to hnali do extrému) a uvidíte, jak vaše pleť zareaguje. A pamatujte si, proteinové shaky jsou jako megakoncentrované mléko! Pokud máte problémy s výskytem akné, vyhněte se jim!

2) Sladkosti nahrávají vzniku akné

Nedávné studie ukázaly, že potraviny s vysokým glykemickým indexem – ty, kvůli nimž vyskočí hladina krevního cukru – mohou akné zhoršit.  

3) Způsobuje čokoláda akné?

Každý z nás je trochu jiný. Máte-li pocit, že u vás čokoláda vyvolává akné, vyhněte se jí, ale eexistuje žádný důkaz o tom, že by čokoláda měla na akné vliv. Všeobecně kakao totiž akné nezpůsobuje. Problémem je cukr, jenž se nachází v mnohých čokoládách ve velkém množství. Proto si vybírejte kvalitní čokoládu s obsahem kakaa 70 % a více. Hořká čokoláda je plná antioxidantů, které vaše pleť miluje! Kakao je potravina plná úžasných živin, která mimo jiné pomáhá omezit ukládání tuků v těle

4) Pití velkého množství vody akné vyplaví

Toto je mýtus! Hydratace je nezbytná pro zdraví celého organismu a ani pleť není výjimkou. Extra porce vody vám ale póry nevyčistí.

5) Rybí oleje a ořechy jsou přítelem pleti

Ano, tučné ryby obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin, které pomáhají bojovat proti zánětlivým procesům v těle, včetně největšího orgánu – kůže. Zkuste do jídelníčku několikrát týdně zařadit lososa nebo tuňáka. Pokud rybám nemůžete přijít na chuť, výborným zdrojem těchto látek jsou také ořechy. Víte, které ořechy jsou nejzdravější a které mají nejméně kalorií? Více se dozvíte v našem článku zde.

6) Přispívají mastná jídla k tvorbě akné?

Myslíte si, že mastnota na talíři způsobuje větší produkci mazu v pórech? Pak jste na omylu. Mezi těmito dvěma nicméně neexistuje žádná spojitost. Strava s vysokým obsahem saturovaného tuku ale může podnítit mikrozánětlivé procesy ve všech orgánech těla včetně kůže. 

7) Alkohol a akné

Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz o tom, že alkohol jakkoli souvisí s akné. Je ale známo, že alkohol zhoršuje zarudnutí pleti, protože rozšiřuje krevní cévy a zároveň dehydratuje. 

Často ani dlouhé roky návštěv lékařů a kosmetiček nemají v mnohých případech příliš velký efekt. Někteří lidé se před návštěvou dermatologa zkoušejí spolehnout na přírodní pomocníky. A může to být velmi dobře. Přírodní recepty na akné častokrát perfektně fungují. A k nim se řadí i med a skořice, které mohou společně pracovat na snížení zánětu na pokožce.

Osvědčená pomoc kterou najdete doma

Med se skořicí je osvědčená pomoc i při léčbě různých kožních infekcí, pásového oparu a ekzémů. Zde jsou dva tipy, jak med se skořicí správně používat.

Denní maska

Smíchejte jednu polévkovou lžíci medu se lžičkou mleté skořice. Tuto voňavou pastu naneste na obličej a nechte čtvrt hodiny působit. Potom pleť důkladně opláchněte čistou vodou. Tuto masku si dělejte dvakrát týdně.

Noční maska

Tři polévkové lžíce medu smíchejte s lžičkou mleté skořice. Směs naneste každý den před spaním a nechte působit přes noc. Ráno smyjte teplou vodou. Medová směs na pleti sice zaschne, ale pro jistotu dejte přes polštář ručník nebo ještě jeden starší povlak, který ráno sundáte. Po dvou týdnech by mělo být vidět zlepšení. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve