Pigmentové skvrny se velmi těžko zakrývají. Jak se jich zbavit?

 Krása 
24. srpna 2018 09:52 / Ema Maxová
  7
📷
5 fotografií v galerii
Pigmentové skvrny trápí ženy v každém věku Depositphotos
Pigmentové skvrny na kůži trápí v různé míře spoustu z nás. Tyto nevzhledné fleky mají různé tvary, velikosti i intenzitu zbarvení. Obvykle postihují spíš ženy, a to s tmavší pletí. Zbavit se jich dá jen velmi obtížně, ale možnosti existují.

Pigmentové skvrny trápí ženy v každém věku. S přibývajícími roky se však objevují čím dál častěji. Zbavit se jich není nemožné, ovšem lepší je jim předcházet. Boj se skvrnami je náročný a jde o běh na dlouhou trať. V zimě skvrny blednou a může se zdát, že je problém vyřešen. Ovšem jen do dalšího léta. 

Pozor na slunce

Na vzniku pigmentových skvrn se podílí především sluneční záření, proto bývají tyto skvrny viditelné především na sluncem často exponovaných místech - na obličeji, na hřbetech rukou a předloktí. Jejich tvorbu spouští kromě slunečních paprsků také hormonální změny v těle způsobené těhotenstvím či porodem, braním hormonální antikoncepce, výkyvy hormonů v organismu kvůli menopauze. Vlastně téměř vším, čím běžná žena prochází.

Dodržujte zásady dermatologů

Přes den používejte na celý obličej opalovací krém s faktorem 50+ a nezapomeňte na pokrývku hlavy. Nejhorším nepřítelem pigmentových skvrn je totiž slunce. Nepodceňujte jeho sílu a nepodléhejte touze být opálená. Chcete být opálená a flekatá, nebo světlejší s hezkou pletí?

Pokud už vám skvrny vyskákaly na obličeji, tady máte pár tipů, jak na ně:

Pomůže citron

Mazat skvrny citronovou šťávou dvakrát denně doporučovaly už naše babičky. Jednoduše naneste čerstvou citronovou šťávu přímo na postižená místa, nechejte ji působit půl hodiny a pak opláchněte studenou vodou. Tento rituál opakujte dvakrát denně po dobu dvou měsíců. Pokud máte citlivou pokožku, nařeďte si citronovou šťávu vodou nebo medem. Hlavně vydržte. Citron má sice bělicí schopnosti, ale nečekejte zázraky na počkání. Chce to opravdu trpělivost. O dalších neobyčejných účincích citronu se více dočtete v článku zde.

Sérum

Snad každá kosmetická značka má ve svém portfoliu nějaký přípravek na pigmentové skvrny, ať už bělicí, nebo krycí. Pořiďte si celou řadu od jedné značky, ale jako první vytáhněte do boje sérum, které je koncentrovanější, silnější a nejefektivnější.

Pokud chcete něco zvláštního, pořiďte si depigmentační čisticí vodu nebo třeba pero, díky kterému můžete svou léčbu přesně zacílit jen na daný flek. Účinná je také kalciová mast. 

Chemický peeling

Peeling TCA s kyselinou trichloroctovou je jeden z nejúčinnějších středních až hloubkových peelingů. Tato silná chemická látka koaguluje proteiny v pokožce. To vede k odstranění vrstev pokožky. Kůže se vám po peelingu prostě ve vrstvičkách sloupne. Nevýhodou je zásah do pokožky a finanční náročnost zákroku, který by se měl několikrát opakovat.

Laser

Paprsek laseru řízený počítačem je zaměřen tak, aby cíleně zasáhl pigmentový projev v kůži. Laserový paprsek je schopen obrovskou energií v tisícině vteřiny bez poškození okolní tkáně zasáhnout přesně místo, kde je potřeba skvrny odstranit. Paprsek laseru pigment "rozstřelí" na mikroskopické částečky, které bílé krvinky postupně odplaví z těla. Zákrok trvá několik minut, ale je potřeba přijít vícekrát. 

IPL

Jde o techniku odstraňování skvrn pomocí intenzivního pulsního světla (IPL). Samotný světelný zdroj vydává záření, které se filtruje ve vyměnitelných hlavicích a podle navolení koncovky se světlo vstřebává v cílových strukturách, jako je nepravidelná povrchová pigmentace dokonce i hormonálně způsobená. Pulsní světlo je vzhledem ke své šetrnosti indikováno na prvním místě.

I když je IPL oproti laserům většinou šetrnější, rychlejší, s menším rizikem komplikací a kratší dobou rekonvalescence, nedokáže vždy nahradit laser co do účinnosti. Kýženého efektu se často dosahuje až několikanásobným opakováním.

Prevence, prevence a zase prevence

Jelikož kůže reaguje již na velice nízké dávky UV paprsků, je třeba se chránit krémem s UV filtrem, který zabraňuje aktivaci melaninu. Nepodceňujte proto pravidelné aplikování krémů s vysokým ochranným faktorem. Těhotné ženy by měly být při opalování ještě více obezřetné! O tom, jaká rizika má opalování během těhotenství, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve