Jak spolu souvisí nízkosacharidová dieta a rakovina? Budete překvapeni

Správná nízkosacharidová dieta preferuje spoustu zeleniny
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
22. srpna 2018 08:22 / Shutterstock
  1   0
Podle některých vědeckých studií s sebou nese nízkosacharidová dieta obrovské riziko – totiž rakovinu. Jak tomu je doopravdy? Máme se bát? Čtěte dál.

Nízkosacharidová dieta je v poslední době stále populárnější. I na našem webu jste si mohli přečíst řadu článků na toto téma. V poslední době ovšem některé skupiny bijí na poplach – tato dieta prý může způsobit rakovinu. Je to opravdu tak? Pokusíme se dát protichůdné informace do správného poměru.

Příliš mnoho masa

Problémem nízkosacharidových diet totiž může být skutečnost, že si ji lidé, ale i někteří výživoví poradci interpretují jako dietu, kde se jí prakticky jen živočišné potraviny. Když si totiž dáte k snídani vajíčko na slanině, na svačinu rybí pomazánku, na oběd steak se sázeným vejcem, odpoledne smetanový jogurt a večer kuře na smetaně, tak sice zaručeně zhubnete, ale svému zdraví pro jednou neuškodíte. V dlouhodobém horizontu rozhodně ano. Přitom nízkosacharidová dieta vůbec nemusí znamenat tento způsob stravování. Dokonce ji lze dodržovat i ve formě vegetariánské či dokonce veganské.

Sacharidy a živiny

Dobře nastavená nízkosacharidová dieta se vyznačuje sice sníženým příjmem sacharidů, ale celou věc nemusíte hnát do extrému. Platí, že například určité obiloviny jsou méně vhodné než jiné. Je například možné v malé míře používat celozrnný žitný chléb či knackebrot. Obsahují dost vlákniny a tělo na žitnou mouku reaguje úplně jinak než na mouku pšeničnou. Také ovesným vločkám v rozumném množství se netřeba vyhýbat. Pro nízkosacharidovou dietu je typické, že se snaží vyhnout průmyslově připravovaným potravinám, což je dobře. Ale chytrý uživatel této diety ví, že základ zdraví tkví v bohaté konzumaci zeleniny a v rozumné míře konzumace masných a mléčných výrobků, které lze v případě veganů nahradit například tofu či tempehem. Více o tempehu se můžete dočíst třeba v článku zde.

Rozumná denní dávka sacharidů

Uvádí se, že 40–50 % denního příjmu energie by mělo být tvořeno sacharidy. To není zrovna málo, ale je také dobré mít na paměti, že sacharidy jsou obsaženy i v mnoha zdravých potravinách. Jsou v zelenině a samozřejmě v ovoci. Jsou v luštěninách i ovesných vločkách. Jsou samozřejmě v tofu, tempehu i dalších jídlech. Jde tedy o to, že vyloučením sladkých zákusků, slazených limonád, spousty pšeničného pečiva jen navracíme příjem energie tam, kde by měl být. Od přemíry k normálu. Správná a zdravá nízkosacharidová dieta nikdy neznamená vyloučení sacharidů ze stravy a nikdy neznamená nezdravé nacpávání se masem od rána do večera.

Dieta a rakovina

Rozuzlení naší otázky je tedy jasné. Pokud pochopíte nízkosacharidovou dietu špatně a budete jíst samé maso, tak si koledujete o problém. Jestliže ale vše vezmete za správný konec, pak je velká šance, že budete štíhlí, zdraví a rakovina se vám bude obloukem vyhýbat. Nezpochybňujeme provedené studie, ale jejich problémem je, že se týkají lidí, kteří jedli příliš mnoho živočišných produktů.

Bronislava Silná | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Jižní Afrika a malá ochutnávka úžasných zážitků a zajímavostí, které tato země nabízí

Dům a zahrada

Dopřejte si luxus mramoru, použijte ho na podlahu nebo třeba i krb

Bydlení

Připálili jste žehličku? Víme, jak ji jednoduše vyčistit

Zavřít reklamu