Byliny lze sbírat i na konci srpna či v září

 Zdraví 
23. srpna 2018 08:17 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I na sklonku léta objevíme mladé kopřivy ke sběru Shutterstock
Ačkoliv se zdá, že hlavní bylinkářská sezona je za námi, přece je mnoho druhů, které se dají sbírat i v těchto dnech. Poradíme vám, na co se zaměřit, abyste si vytvořili dobrou zásobu na zimu.

Pro sběr bylin jsou důležité určité zásady, které platí celoročně. V letošním suchém počasí příliš nehrozí, že byste mohli sbírat bylinky vlhké, ale pokud by někde přece zapršelo, počkejte, dokud porost zase nevyschne. Nesbírejte v ranní rose. A bylinky necpěte do igelitových pytlíků, ale spíš do košů či sáčků z textilu. Protože chcete bylinky konzumovat, vyhněte se místům, kde mohlo dojít ke kontaminaci. Jde zejména o blízkost silnic a polí. A je také užitečné vědět, že s některými bylinkami to není radno přehánět. O tom si přečtěte v zajímavém článku zde. A můžete se pustit do sběru a do sušení.

Ostružinové listy

Sbíráme hlavně listy z lesní ostružiny. Sušíme ve stínu, případně v troubě nebo v sušičce. Listy mají protizánětlivé účinky, což se dá využít při léčbě dásní nebo na různé špatně se hojící rány na těle. Také je můžeme použít při bolestech v krku. Často se kombinují pro svou příjemnou chuť i s jahodníkovým listem či listem maliníku. Vznikají tak lahodné bylinné směsi pro děti. Chutnají pochopitelně i dospělým.

Jahodníkové listy

Bude poněkud větší problém tyto listy najít. Mají močopudný účinek a ocení je především ti, kdo trpí močovými kameny. Jahodník totiž zlepšuje metabolismus kyseliny močové. Bylina má vliv i na cévy a má uklidňující účinky. Odvar z jahodníkového listí můžete kloktat, což pomáhá proti zápachu z úst.

Maliníkové listy

Konec srpna je poslední příležitostí ke sběru maliníkového listí, které pak můžete celý rok používat. Bylina má čisticí účinek. Tlumí menstruační bolesti. Je také vhodná pro těhotné v období, kdy se už tělo připravuje k porodu. Příznivě působí i na kojení. Odvar z listí ostružiny, maliny a jahody lze pít bez obav celoročně.

Třezalka tečkovaná

Na některých místech na ni ještě i koncem srpna narazíme. Je to bylina proti depresím, nespavosti a úzkosti. Obyčejně se používá sušená. Vyrábí se z ní také olej, který se používá zevně na různé rány, modřiny a otoky. Třezalka omezuje působení některých preparátů. Příkladem může být hormonální antikoncepce.

Mateřídouška

Listy mateřídoušky můžeme sbírat ještě i v průběhu září. Nať sušíme ve stínu. Mateřídouška řeší poruchy trávení, svalové bolesti, bolesti v krku. Ordinujeme si ji při kašli, astmatu, při chřipce a nachlazení.

Hluchavka

Její sběr je náročný i v hlavní sezoně. Koncem srpna bude problém ji objevit, ale občas se to ještě podaří. Sušíme opatrně. Také je náchylná na plísně. Působí při různých respiračních onemocněních a hodí se při zánětu močových cest. Řeší i potíže s prostatou, ale také s nespavostí. Dává se do různých směsí.

Kopřiva

Hlavní sezona sběru je sice za námi, ale i v tomto čase se dají ještě objevit mladé lístky. Jiné ani nesbíráme, obsahovaly by příliš mnoho nevhodných látek. Na podzim se léčivé látky přesouvají do kořenů, což se děje i u kopřivy. Kopřiva čistí krev, pomáhá proti dně, snižuje krevní tlak, je vhodná pro diabetiky a při ateroskleróze. Podporuje trávení a je vhodná při obtížích se žaludkem, játry, ledvinami.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47