Zdravé a přitom životu nebezpečné! Odhalíme vám temnou stránku zdravých potravin
Ořechy, listová zelenina, ryby či celozrnné potraviny pro naše tělo představují zásobárnu výživných látek. Ale málokdo ví, že pro naše tělo mohou být i nebezpečné! Záleží totiž na množství, které zkonzumujete.
Para ořechy
Para ořechy jsou zdrojem selenu, tedy stopového prvku, který hraje zásadní roli v reprodukci a pomáhá lidskému tělu bojovat s infekcemi. S konzumací bychom však měli být opatrní. Pouhý jeden ořech může obsahovat až 90 mikrogramů selenu, což je téměř dvakrát tolik, než je doporučovaná denní dávka!
Pokud si občas dopřejete několik para ořechů, nic se samozřejmě nestane. V případě, že se s nimi budete ládovat každý den, vám však hrozí nepříjemné zdravotní problémy jakými může být například vypadávání vlasů, gastrointestinální a neurologické problémy, závratě či dokonce, u zvláště citlivých jedinců, selhání ledvin.
Špenát, řepa a mangold
Tyto potraviny v sobě skrývají látky s názvem oxaláty, které se přirozeně vyskytují v přírodě. Oxaláty pracují jako prebiotika a doslova krmí zdravé bakterie ve střevě. Pokud jste však náchylní k ledvinovým kamenům, konzumace příliš velkého množství potravin obsahujících tyto látky může zhoršit váš zdravotní stav.
Nahraďte čas od času špenát, řepu a mangold raději jinými potravinami, které obsahují nižší množství oxalátů, jako je zelí nebo květák.
Konzervovaný tuňák
Je plný bílkovin a důležitých omega-3 mastných kyselin. Nicméně konzervovaný tuňák obsahuje rtuť, která může poškodit nervový systém a mozek ještě nevyvinutého plodu i malých dětí. Vyšší množství rtuti může být jedovaté, odborníci však nevědí přesně, jak velké množství rtuti způsobuje zdravotní problémy.
Jak se říká, všeho s mírou. Když zkonzumujete konzervu tuňáka týdně, pak je pravděpodobné, že své zdraví nijak neohrozíte. I tak by si ale na tuto potravinu měly dávat pozor těhotné a kojící ženy, ale i ty, které se o otěhotnění snaží.
Červené maso, ústřice a bílé fazole
Jsou bohatými zdroji železa, které hraje zásadní roli v dodávání kyslíku do svalů. Zatímco příliš málo železa může způsobit pocit slabosti a únavy, příliš mnoho může vést k selhání jater. Na druhou stranu předávkovat se železem jenom konzumací potravin je poměrně vzácný jev. U těchto potravin se tedy nemusíte nijak zvlášt omezovat.
Hnědá rýže
Komplex sacharidů, které všechny druhy rýže obsahují, je synonymem pro zdravou výživu. Studie, která testovala 60 různých odrůd rýže a výrobků z ní vyrobených zjistila, že v hnědé rýži se nachází až o 80% více anorganického arzenu než v bílé. Pokud je tedy člověk pravidelným a dlouhodobým konzumentem hnědé rýže vystavuje se, právě v důsledku vyššího obsahu arzenu, riziku vzniku některých typů nádorových onemocnění, onemocnění srdce a diabetu 2. typu.
I u zdravé stravy platí, všeho s mírou. Jak je vidět, tak i potraviny obecně považované za zdravé, mohou být za určitých okolností tělu nebezpečné.