Blíží se čas pampelišek! Víte, jak nejlépe celou rostlinku zužitkovat?

Nechte se inspirovat!
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Ostatní 
24. března 2017 10:30 / Shutterstock
  184   6
Pampelišky patří nepochybně ke stálicím jara, ale nejen to. Skrývají v sobě mnohá překvapení.

Důkazy o tom, zda je či není pampeliška zdraví prospěšná, zatím neexistují, lépe řečeno nejsou vědecky podložené. Naše babičky však na ní nedaly dopustit. Využití má mnoho. Nechte se inspirovat.

Celá rostlinka je jedlá a má specifickou nahořklou chuť. Jíst můžete každou její část bez výjimky. Podívejte se, jak je zužitkovat!

Pampeliškové listy do salátů
Listy, zejména mladé, které neobsahují mléko, se dají použít na salát. Doporučuje se sníst během 6 týdnů každý den hrst čerstvých listů ochucených citronovou šťávou. Obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A, draslík, sodík, hliník, či měď. Jsou zdrojem železa, vápníku či křemíku, ale i fosforu. Důležitou součástí je i chlorofyl a inulin. Mají pročišťující a posilující účinek a zlepšují činnost vnitřních orgánů.

Pampeliškový kořen
je nahořklý, ale účinný. Přestože se kořen sklízí brzy na jaře (v březnu), jeho účinky neovlivní ani pozdější sklizeň (říjen / listopad). Kořen bychom neměli poškodit, řežte ho podélně. Očistěte ho vodou a pak jej usušte. Sušení by mělo být rychlé, ideálně pod umělým teplem. Usušené kořeny skladujte v uzavíratelných nádobách.

Hořčiny obsažené v kořenu podporují vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin, takže se zlepšuje naše trávení a zvyšuje se chuť k jídlu. Příznivé účinky kořene pampelišky jsou znát i na zlepšení činnosti jater, při poškození toxickými látkami či při zánětu.

Pampeliškové květy
Rostlinky nám mohou posloužit i na přípravu medu. Pampeliškový med sice není v pravém slova smyslu med, ale recept na jeho přípravu je velmi jednoduchý. Natrhejte asi tak 400 květů pampelišky a pořádně je omyjte. Dejte je do velkého hrnce, zalijte litrem vody, přidejte kolečka omytého citronu a vařte 15 minut. Nechte odstát do druhého dne. Pak je přeceďte, přidejte cukr a za stálého míchání vařte, až směs zhoustne.

Pampeliškový med má pozitivní vliv nejen na játra, ale i na některé alergie, respirační nemoci a také na zažívací nebo kožní problémy.

 

Jitka Jahodová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

I v zimě můžete navštívit perlu Montreuxské Riviery, hrad Chillon na břehu Ženevského jezera

Dům a zahrada

Psí tlapky v zimě trpí. Věnujte jim alespoň základní péči

Bydlení

Vyprali jste kapesník spolu s oblečením? Poradíme, jak pohromu napravit

Zavřít reklamu