Celer je levná potravina, která pomáhá při různých zdravotních obtížích a funguje i jako přírodní afrodisiakum

 Zdraví 
29. května 2021 15:09 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Všechny formy celeru jsou zdravé Pixabay
Pokud zuřivě přemýšlíte, která běžně dostupná a u nás pěstovaná potravina by mohla mít tak skvělé účinky na lidské zdraví, nebudeme vás napínat. Jde o celer. Máme další informace.

Celer byl vyšlechtěn z původně plané rostliny. Dnes známe celer bulvový, řapíkatý i naťový. A všechny jsou proklatě zdravé.

Co obsahuje

Celer obsahuje mnoho důležitých látek. Pokud se zaměříme na bulvu, ta má značný obsah vitaminů řady B, konkrétně B1, B2 a B6 a také vitamin C a vitamin E. Najdeme zde i dost kyseliny listové, draslíku, hořčíku, železa i vápníku. Také má celer v sobě obsažen fosfor, jód i sodík. Jsou tu i různé aminokyseliny. V nati a zelených částech obecně najdeme provitamin A. Chuť celeru je dána přítomností éterických olejů, které mají ale pozitivní vliv na naše zdraví. Bez zajímavosti nejsou ani polyfenoly, které působí jako antioxidanty.

Kde pomáhá

Celer má překvapivě široké použití při různých zdravotních obtížích. Zajímat se o celer by proto měli lidé trpící vysokým krevním tlakem, neboť celer jej účinně snižuje. Jednak tím, že působí na snížení cholesterolu, čímž udržuje naše cévy v dobrém stavu, ale také tím, že uvolňuje svalstvo kolem cév, což zlepšuje průchodnost cévního řečiště. Už kdysi ve starém Egyptě se užíval celer k léčbě revmatu. Celer ovšem slouží i proti překyselení organismu, jako přírodní afrodisiakum, kdy aktivuje hormonální činnost, ale hlavně je velmi prospěšný svým antibakteriálním působením.

Blahodárně tak působí na celou zažívací soustavu, kterou pomáhá zbavovat zánětů, ale také plísní. Tyto účinky se připisují už dříve zmíněným éterickým olejům. Působí dokonce i v oblasti nosohltanu a obecně pomáhá rozpouštět hleny. Celer pomáhá rozhýbávat náš metabolismus. Tím se dá použít jako podpůrný prostředek při redukci hmotnosti. Na nervovou soustavu i na stav nehtů či vlasů působí zase obsah vitaminů B. Antioxidanty pomáhají čistit organismus a zlepšují celkovou imunitu. Působí proti ledvinovým kamenům i proti rakovině žaludku a střev. Zevně se dá použít třeba i proti lupům.

Jak používat

Asi nejdůležitější je správně celer používat. Nestačí totiž jen občas sníst kousek celeru. Nejlepší je konzumovat čerstvé celerové šťávy, které získáme pomocí kvalitního odšťavňovače. Pokud takové zařízení nemáte, je vhodné jíst nadrobno nastrouhaný syrový celer. Také se dá povařit najemno nasekaná celerová nať po dobu asi 10 minut v litru vody. Vše potom necháme dalších pět minut odstát. Čaj pak pijeme vlažný po jídle. Syrový jemně nastrouhaný celer se může stát součástí pomazánek. Celer také vaříme a vyrábíme z něho pyré nebo konzumujeme jen tak. Známé jsou i celerové hranolky či lupínky. Chcete-li opravdu vyzkoušet účinky celeru, měli byste třikrát denně vypít 100 ml celerové šťávy po dobu alespoň jednoho týdne. Více informací o šťávách najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve