Sluneční vyrážka se u dětí objevuje nejčastěji na jaře. Jak od ní dítěti pomoci a jak jí předejít

 Děti 
28. května 2021 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sluneční alergie způsobuje nepříjemné svědění Depositphotos
S prvními jarními paprsky, které začínají nabývat na síle, se může u některých dětí i dospělých na těle objevit nepříjemná vyrážka, která může mít různé podoby od kopřivky až po silně svědící ekzém či bolestivé puchýře. Poradíme vám, co dělat, když se vyrážka objeví a jak ji příště předejít.

Krásné počasí, slunce a teplo žene po dlouhé zimě všechny ven. Z výletu či procházky si ovšem můžete kromě bolavých nohou a krásných zážitků přinést také nepříjemné svědění kůže v podobě sluneční alergie. Vyrážka se může objevit po prvním prudkém slunění a je přehnanou reakcí imunitního systému.

Sluneční vyrážka se objevuje nejčastěji na jaře nebo na počátku léta, kdy tělo po dlouhé zimě ještě není na sluneční paprsky zvyklé. Proto je potřeba začít se sluněním a s pobytem na slunci pozvolna a dítě pravidelně mazat a zakrývat mu odhalené části těla, které začnete postupně odkrývat. Co ale dělat, když se vyrážka objeví a dítě nepříjemně svědí?

Jak poznat sluneční alergii

Nejprve se na těle dítěte objeví svědící červené flíčky, které se za pár hodin změní na pupínky podobné kopřivce, ale mohou přerůst i ve svědivý ekzém a v nejhorším případě i silně bolestivé puchýře. Nejčastěji je najdete na krku, ramenou, rukách, nohách, ale i na bříšku. Obličej postižen nebývá, jelikož je slunci vystavován po celý rok.

Co dělat, když to svědí

Když se u dítěte vyrážka objeví, není to pro něj nic příjemného. Citlivější děti se mohou začít škrábat, což kůži rozhodně nesvědčí a způsobují si tím další zranění. Ulevte jim proto od nepříjemných pocitů ochlazováním pokožky studenými obklady, potíráním jogurtem či tvarohem nebo studeným černým čajem. Pokud máte doma přípravek s přídavkem panthenolu, neváhejte ho použít. Pokud se však dítě škrábat nepřestane, neutišitelně pláče nebo se u něj objeví mokvavé puchýře, návštěvu pediatra neodkládejte.

Vylučte jinou příčinu

Také je potřeba zvážit, zda nemůže mít kopřivka či ekzém jinou příčinu. Omyjte proto dítě lehce vodou, abyste z něj dostali zbytky opalovacího krému a až poté pokožku ošetřujte. Může se totiž jednat o alergii na opalovací přípravek, kterým ho pro jistotu chvíli nemažte. Zamyslete se, zda dítě ten den nesnědlo nic, co běžně nejí, nebo nepřišlo do kontaktu s nějakým zvířetem, nemáte novou aviváž a podobně. Stejně tak ho pro jistotu změřte, zda nemá teplotu. A sledujte další příznaky, abyste vyloučili i dětské nemoci, které se mohou projevovat vyrážkou. Například pátou a šestou nemoc, které jsou vysoce nakažlivé.

Jak sluneční alergii předcházet

Aby si tělo po dlouhé zimě na sluneční paprsky opět zvyklo, je potřeba pokožku doslova otužovat. Pro děti obecně platí, že by si měly hrát raději ve stínu než na přímém slunci a pokud se navíc jedná o první slunečný den, platí to obzvlášť. Citlivá a tenká dětská kůže se může nejen rychle spálit, ale může také přehnaně zareagovat a nepříjemná svědivá vyrážka je na světě. Nechte proto dítě zpočátku na sluníčku 15 až 20 minut a při delším pobytu mu raději přes odhalené části těla něco přehoďte, nebo se s ním přesuňte na stinné místo.

Dbejte také na pravidelnou ochranu dětské pokožky kvalitním opalovacím krémem s vhodným opalovacím faktorem. Pro děti citlivé jednoznačně volte hypoalergenní krémy s vysokým faktorem a nechte si v lékárně poradit, který je pro vaše dítě nejlepší.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod