Plavání kojenců se těší velké oblibě. Má to ale i svá rizika, varují lékaři

 Děti 
13. března 2019 09:04 / Marie Popelková
  4
📷
5 fotografií v galerii
Plavání miminek má své příznivce i odpůrce Shutterstock
Kurzy plavání kojenců jsou v Česku velmi oblíbené a pořádají je různé organizace snad v každém městě. Rodiče je navštěvují s tím, že pro své potomky dělají jen to dobré. Jenže podle některých lékařů to není tak jednoznačné, plavání kojenců má totiž i svá nemalá rizika.

Plavecké kurzy pro kojence nemají ve skutečnosti s plaváním moc co do činění. Jde spíše o to zvyknout děti na vodu a otužit je. Zdá se, že dovádění ve vodě nemůže miminkům ublížit. Jenže i v tomto případě platí, že mince má dvě strany. Řada pediatrů se domnívá, že miminkovské plavání je spíše na škodu.

Plavání miminko rozvíjí

Jednoznačná odpověď na to, zda je miminkovské plavání spíše prospěšné či naopak, zřejmě neexistuje. Každý rodič se bude muset nakonec stejně řídit vlastním rozumem a instinktem. Možná vám pomůže v rozhodování výčet výhod a nevýhod této aktivity.

Výhody dětského plavání

  • Motorický rozvoj dítěte - miminku v pohybu nebrání plenky ani oblečení a ve vodě zvládne daleko více pohybů než na souši, tudíž je velice spokojené.
  • Sociální rozvoj miminka - dítě je již od raného věku mezi dalšími dětmi, což později oceníte nejen vy ale i vaše dítko.
  • Rozvoj schopností - při plavání dochází k větší koordinaci pohybů, soustředěnosti, k daleko větší síle a výdrži a také plaváním dítě zvyšuje kapacitu svých plic.
  • Kvalitnější spánek - mnoho maminek si pochvaluje, že díky kojeneckému plavání jejich dítka daleko lépe spí a dokonce i lépe jedí.
  • Zvýšená obranyschopnost a otužilost - nesmíte ale zapomenout, že po plavání byste měli s miminkem zůstávat přibližně půl hodiny v prostředí bazénu, a to proto, aby v chladnějším počasí nedošlo k ofouknutí a nastydnutí dítka.
  • Radost z vody - téměř každé dítě, které začne s plaváním již před 12. měsícem života, se nebude bát vody a naučí se také potápět.

Nevýhody dětského plavání

  • Astma - jeden americký výzkum poukázal na to, že se u dětí, které začaly s plaváním již v kojeneckém věku, snadněji objeví onemocnění astmatem.
  • Atopický ekzém - lékaře všeobecně znepokojuje chlorovaná voda, se kterou dítě přijde při plavání do styku, ať už z rizika onemocnění astmatem, tak i atopického exému.
  • Plicní onemocnění - vdechování chlóru může vysušit sliznice, oslabit je a dítě pak může onemocnět nejen astmatem, ale i jiným plicním onemocněním.

Dětské bazény podléhají přísnější kontrole

Na druhou stranu, všechny veřejné bazény musejí posílat dvakrát do roka vzorky vody na rozbor. Jednou ročně pak sami hygienici provedou v bazénech namátkovou kontrolu. Pro bazény, ve kterých se koupou děti, navíc platí přísnější pravidla. Miminka se například nesmějí koupat zároveň s dospělými a voda by měla být teplejší (alespoň 28 stupňů Celsia).

Ke znečištění vody v bazénu ale může dojít velmi rychle. Případné zdravotní komplikace ze špinavé vody sice nejsou naštěstí nijak fatální. Na druhou stranu i zažívací obtíže z fekálního znečištění, vyrážky, podráždění nebo záněty očí a uší nejsou úplně zanedbatelné. Než se tedy pro nějaký kurz plavání miminek rozhodnete, vše pečlivě zvažte, informujte se na hygieně, zda je vámi vybraný bazén v pořádku a hlavně se poraďte se svým pediatrem. O tom, jak často by se měly koupat děti, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47