Akupresura pro lepší spánek: Na které body zatlačit, abyste spali jako mimino?

 Zdraví 
11. března 2019 11:25 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Akupresura je dobrý pomocník při nespavosti Shutterstock
Patříte k lidem, kteří se v noci hodiny dívají do zdi a počítají ovečky v naději, že konečně usnete? Pokud na vás nezabírají babské triky, dýchání ani cvičení, možná pro vás máme řešení. Při problémech se spánkem vám může pomoci akupresura.

Nespavost je vážným zdravotním problémem, který ovlivňuje kvalitu lidského života. Proto se nevyplácí poruchu spánku podceňovat. Pamatujte na to, že nespavost se projevuje u každého jinak. U někoho se objeví několikrát za týden, u někoho trvá dlouhé měsíce. Někdo má problémy s usínáním, jiný člověk se může probudit uprostřed noci a nemůže znovu usnout. V každém případě je důležité nespavost řešit.

S nespavostí pomůže akupresura

Akupresura je léčebná metoda spočívající ve vyvíjení tlaku na určité body na těle. Tento tlak by měl způsobit úlevu od různých problémů a dokáže pomoci i s nespavostí. Ukážeme vám tři body, na které byste měli vyvíjet tlak v případě, že nespavostí trpíte a také vám přiblížíme techniku.

Akupresurní bod na ruce

Nejjednoduší je začít s akupresurou bodu na ruce. Tento bod se nachází na vnitřní straně zápěstí, pod malíčkem. V tomto místě je možné cítit malou jamku.

Jak na to?

Položte palec druhé ruky na tento bod na zápěstí (je na opačné straně, než se měří tep) a mírně zatlačte. Pod tímto jemným tlakem začněte s krouživými pohyby nebo pohyby shora dolů. V tomto pohybu pokračujte 2 až 3 minuty. Nakonec vyviňte mírný tlak na pravou stranu tohoto bodu a pak na levou. Pokračujte na opačné ruce.

Akupresurní bod na chodidle

Pokud akupresura bodu na ruce nezabrala, zkuste akupresuru bodu na chodidle. Zatlačte zhruba v polovině rozhraní mezi bříškem pod palcem a prvním prstem. Akupresura tohoto bodu by měla utlumit energii a přivést tělo do relaxačního stavu.

Jak na to?

Usaďte se do polohy, abyste lehce dosáhli na akupresurní bod na chodidle. Prsty a palce stáhněte dolů, což uvolní kůži na ostatní ploše chodidla. Stimulujte bod pod mírným tlakem několik minut krouživými pohyby, využít můžete i pohyby shora dolů.

Akupresurní bod na zátylku

Posledním účinným akupresurním bodem, který navozuje spánek, jsou dva body na zátylku. Kde je přesně najdete, zobrazují prsty na úvodním obrázku. Akupresura těchto bodů zklidňuje mysl, případně dokáže zmírnit problémy s dýcháním, které také mohou působit proti spánku.

Jak na to?

Spojte si ruce za zátylkem tak, aby byly vaše prsty propletené a palce přitlačte na akupresurní body znázorněno výše. Vyviňte na ně tlak a začněte s krouživými pohyby. Tuto oblast masírujte tak minutu. Pravidelným prováděním akupresury dokážete posílit své celkové zdraví. Čtěte více.

Co dělat, když nic nezabírá?

I když je akupresura opravdu účinným pomocníkem v různých aspektech života již tisíce let, pokud u vás přetrvává problém se spánkem dlouhodobě, měli byste vyhledat odbornou lékařskou pomoc. V případě, že tak neučiníte, riskujete vážné zdravotní problémy spojené s poruchami spánku, jako jsou úzkosti a deprese, extrémní přibírání na váze, zhoršená imunita či nesoustředěnost a snížená mozková činnost.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47