Seznamte se s metodou BLW. Nový trend ve stravování kojenců

 Děti 
05. srpna 2020 10:51 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
BLW znamená žádná mixovaná kaše a zelenina Depositphotos
První lžička je u malých dětí důležitý zlom v jejich krmení. Co tak ale zkusit metodu přímého podání jídla přímo do ruky? Této metodě se říká BLW.

Tohle asi nechce zažít většina matek. Dítě sedící na židličce a jídlo poházené všude kolem sebe. Nicméně pro domácnosti, kde se dítě stravuje metodou BLW, jde prakticky o každodenní rutinu. V překladu to znamená baby-led weaning, tedy odstavení vedené dítětem. Co to vše obnáší a jak tedy dítě touto metodou stravovat?

Žádné kaše

Běžně se jako první jídla po kojení či mléčných příkrmech podávají kaše či mixovaná zelenina. Něco takového metoda BLW neuznává. Podle ní by se dítě mělo naučit jíst přirozeně. Tedy nejprve jídlo rozkousat a teprve potom polknout. I proto je tuto metodu možné aplikovat až u dětí, kterým je alespoň půl roku. Přičemž by mělo dítě mít pořád příjem mateřského či umělého mléka jako hlavní zdroj důležitých živin a vitaminů.

Co podávat

Principem metody BLW je to, že jídlo, které rodič dítěti vybere, ať už zeleninu, ovoce či maso, povaří, ale už nemixuje. Pouze nakrájí na kostičky nebo proužky, aby se s nimi lépe manipulovalo. To pak naskládá před malého strávníka a nechá, aby si sám vybral, na co má chuť. Postupem času je potřeba dítěti vkládat do ruky lžičku a nakonec příbor. 

Jím, než jsem syt

Velkoku předností metody BLW je to, že dítě se od počátku učí, kolik má sníst, aby bylo syto. Díky tomu nemusíte bojovat se lžičkou u úst nebo sledovat, kolik toho vaše dítě sní. U krmení lžičkou se snadno může stát, že dítě snadno překrmíte a pak jej bolí bříško, případně zvrací.

Nové smyslové zážitky

Kromě jídla dítě získává ještě celou řadu smyslových zkušeností. Například podle hmatu se učí poznávat, co je tvrdé či měkké. Co teplé a studené atd. 

Počítejte s nepořádkem

Vzhledem k charakteru stravování musíte u metody BLW počítat s nepořádkem. Špinavé bude hlavně oblečení a podlahy. Proto je dobré dítěti dávat starší oblečení, v létě může jíst jenom v plínce. Pod židličku mu raději dejte omyvatelný ubrus či igelit, abyste mohli zbytky potravy bez problémů uklidit. Pokud jí dítě z vašeho klína, pak se připravte na možnost ušpinění také vy.  

Pro koho se nehodí

U krmení metodou BLW je nutné, aby dítě kontrolovalo pohyby hlavičkou a mělo pinzetový úchop mezi palcem a ukazovákem. Naopak se nehodí pro předčasně narozené děti, děti s opožděným psychomotorickým vývojem nebo s nervosvalovým onemocněním.

Co když se udusí

To, co zřejmě každého napadne, je obava z udušení. Dítě by proto nemělo jíst vleže na zádech či v autosedačce nebo bez dozoru. Kousky jídla také musejí mít přměřenou velikost a konzistenci. Je nutné dbát na to, aby dítě bylo v co nejvíce napřímené poloze, aby eventuálně mohl zafungovat vypuzovací reflex. Například kukuřiče, hrášek nebo ořechy jsou tak ze začátku zcela nevhodné. Jaké další potraviny byste neměli dítěti do jednoho roku podávat, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve