Co nedávat jíst dítěti do jednoho roku? Na toto si dejte pozor

 Děti 
27. října 2019 14:51 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výživa malých dětí je poměrně diskutovaným tématem Depositphotos
Výživa malých dětí je poměrně diskutovaným a zároveň ožehavým tématem. Často se setkáváme s názorem, že v minulosti se stravování tak neřešilo a také to tehdejší děti ve zdraví přežily. Ale zároveň je pravdou, že ti dříve narození trpí často mnoha zdravotními potížemi, jejichž kořeny mohou sahat až do útlého věku.

Čemu se tedy vyhnout do prvního roku života dítěte? Pojďme si to probrat.

První příkrmy - čemu se vyvarovat?

Mezi prvními potravinami, se kterými se děťátko dostává do kontaktu, pomineme-li mateřské mléko, je pediatry doporučená vařená mrkev. Později si při přidávání další zeleniny je třeba dávat pozor na celer a petržel, které způsobují poměrně časté alergické reakce. Proto mají své opodstatnění i jednosložkové kašičky ze zeleniny a postupné přidávání nových potravin, aby se dala identifikovat příčina případné alergické reakce. Jemnou zeleninu, jako je dýně, brambora, špenát, cuketa atd., později doplní i maso. (přednost by se měla dávat kuřecímu, krůtímu, králičímu). Hovězí a vepřové maso odborníci na dětskou stravu doporučují až mnohem později (někteří dokonce až po 3. roce věku dítěte).

Při vaření příkrmů a polévek mají někteří rodiče tendenci vylepšovat jídla přidáním soli či dokonce koření. To je velká chyba. Dítě by nemělo minimálně do roku dostávat solenou stravu vůbec, protože sůl v potravě může dítěti poškodit ledviny. Velmi jemně se může začít solit až po prvním roce, přičemž celkový denní příjem soli by u dětí do tří let neměl překročit 2 gramy. Stejné pravidlo jako v případě soli by mělo platit i ohledně a všech dochucovadel. 

Cukr a sladkosti

Podobné dilema jako se solením řeší rodiče i se slazením. Mnoho současných pediatrů nedoporučuje sladit dokonce až do ukončení 3. roku. Jde o to, aby se děti naučily na přirozenou chuť jídla a nekazili si ji. Jiní pediatři nejsou takto striktní a jemné slazení připouštějí. To však neznamená, že můžete dát ročnímu dítěti s čistým svědomím čokoládu či sladké sušenky. Na cukr si dejte pozor i v jeho skryté podobě, a to v kupovaných příkrmech či v tzv. granulovaných čajích pro děti.

Problematický lepek

Obilninové kaše a moučná jídla mají také svůj čas. Pediatři uvádějí, že do začátku 7. měsíce si dítě musí vytvořit protilátky proti lepku. Proto se po 6. měsíci doporučuje přidávat jedenkrát týdně jednu čajovou lžičku krupice do polévky. 

Potraviny, kterým se vyhnout

Ve stravě děťátka by se do jednoho roku neměla nacházet vajíčka, přesněji vaječný bílek, který je velmi silným alergenem. Kousek ze žloutku se může přidávat například do polévky. Z ovoce preferujte zejména to z našeho klimatického pásma, ideálně sezónní a domácí. Vyhýbejte se citrusům a obecně všem exotickým typům ovoce. 

Na seznamu zakázaných potravin do jednoho roku věku dítěte je i med, mák, ořechy, cizrna, sója, ocet, kyselina citronová. A nejen po prvním roce, ale i později je potřeba se ve stravě dětí vyhýbat polotovarům, uzeninám, fast-foodům, taveným sýrům, slazeným nápojům a smaženým jídlům. Malé dítě by mělo jídlo jíst samo a rukama. Proč je to tak důležité?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?