Zajistěte svým dětem bezpečnější cestu do školy. Stačí několik základních věcí

 Děti 
05. září 2019 07:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pro bezpečnou cestu do školy je třeba něco udělat Depositphotos
S novým školním rokem se ulice měst opět zaplní malými i velkými školáky. Cesta do školy skýtá pro děti spoustu nástrah, zejména v souvislosti s dopravou. Přitom stačí pár drobností, abyste se vy i vaši potomci cítili bezpečněji.

Nehod, kdy řidiči například v podzimní mlze či plískanici přehlédnou malé dítě, nejsou žádnou výjimkou. Většina rodičů sice svou ratolest poučí, jaké zásady má pro svou bezpečnost během cesty do školy dodržovat, ne vždy to ale stačí. Poradíme vám, jak můžete své děti před případnou kolizí s autem ještě více ochránit. Dobrou zprávou je, že mnohé bezpečnostní prvky lze sehnat doslova za babku.

Správná autosedačka

Pokud dítě do školy vozíte autem, je pořízení správné autosedačky naprostým základem. Autosedačka nebo podsedák je u nás povinný pro děti menší než 150 cm nebo s váhou pod 36 kg. K dostání jsou autosedačky v různých cenových relacích, vybere si tak úplně každý. Nejdůležitější je vybrat takovou sedačku, jejíž hmotnostní kategorie odpovídá váze vašeho dítěte.

Každá autosedačka musí být označena tzv. zkušební značkou, která je zárukou toho, že výrobek splňuje testy evropských norem. Na značce najdete homologační značku „E-mark“, označení váhové kategorie a číslo osvědčení. O správném výběru autosedačky jsme blíže psali zde.

Zvýrazněte aktovku

Autosedačka sice nějaké peníze stojí, ale existují i jiné metody, jak dítě během cesty do školy z bezpečnostního hlediska více pojistit, které vás rozhodně nijak nezruinují. Jde především o nejrůznější reflexní pásky. Hodí se dát třeba na aktovku, ale u ruku nebo nohu. V ranních či odpoledních hodinách, kdy obzvláště na podzim či v zimě bývá tma, takový jednoduchý prvek dokáže doslova divy. Dají se pořídit už za 15 korun.

Dětem ale můžete na batoh připevnit také různé reflexní přívěsky, plyšáky nebo nalepit reflexní nálepky. Vše lze pořídit za pár korun, přitom si můžete být jisti, že řidiči vaše dítě s takovou výbavou jen těžko přehlédnou. K dostání jsou také reflexní potahy, které lze jednoduše natáhnout přes školní aktovku nebo batoh. Další variantou jsou pásky se světlými diodami s režimem blikání či svícení. Při cestě do školy tak bude dítě perfektně vidět i v mlze a vy můžete být o něco klidnější.

Reflexní vesta

Dětem lze také koupit reflexní vestu. Ty klasické lze pořídit kolem stokoruny. V oblibě jsou také véčkové reflexní vesty, které se oblékají přes hlavu a nosí se přes bundu nebo batoh, takže jsou vždy vidět. Koupíte je už za 55 korun. Nošením tohoto reflexního oblečení opět výrazně zvýšíte bezpečnost svých dětí, odrazivost světla je až 100 m.

Důležitý je i výběr oblečení

Také samotným výběrem oblečení můžete svému dítku zajistit větší bezpečnost. Pokud bude mít na sobě modré oblečení, řidiči jej spatří asi ze vzdálenosti 18 metrů. V červeném oblečení se tato vzdálenost zvýší na 24 metrů, ve žlutém na 37 metrů a v bílém na 55 metrů.

Pokud navíc pořídíte oblečení, které na sobě už má našité reflexní prvky, uděláte ještě lépe. Díky reflexním prvkům spatří řidiči vaše dítě už ze vzdálenosti asi 200 metrů.

Jak reflexní prvky správně používat

Nikdy neuděláte chybu, když dětem pořídíte hned několik bezpečnostních prvků, v tomto případě totiž rozhodně neplatí, že méně je někdy více. Zde je pár tipů, jak efektivně využít reflexní prvky pro děti:

  • Kombinujte více reflexních prvků, např. samotný reflexní plyšák na batohu je málo, protože je vidět jen ze zadní strany.
  • Reflexní prvky dejte dětem vždy minimálně na vnější stranu směrem do silnice. Tedy pokud jdete po levém kraji silnice, připevněte jim pásku na pravou ruku a nohu.
  • Reflexní prvky pro vaše děti noste vždy u sebe, doma je mějte připravené u východu z bytu, abyste je nezapomněli na žádnou procházku.
  • S reflexními prvky se dá užít také spousta zábavy, ukažte dětem, jak v noci svítí, můžete zkoušet z jaké dálky se rozzáří jejich plyšák, pokud na něj posvítíte.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve