Jak souvisí rakovina prsu s používáním deodorantů?

 Zdraví 
31. srpna 2019 12:50 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Není prokázáno, že by deodoranty našemu zdraví nějak škodily Shutterstock
Možná už jste to také slyšely. Váš oblíbený deodorant, součást každodenní hygieny a přítel, bez kterého se sotva odvážíte na ulici, je ve skutečnosti zákeřný zabiják. Antiperspiranty a deodoranty mohou prý způsobit u žen rozvoj rakoviny prsu. Je to pravda?

Předně je třeba říci, že o souvislosti mezi používáním deodorantů a vznikem rakoviny prsu u žen neexistuje žádný přesvědčivý důkaz. Pokud se zeptáte lékaře, zda máte kvůli hrozící rakovině přestat používat svůj deodorant, pravděpodobně se nad touto otázkou shovívavě usměje. Ale jak vůbec mohly dohady o škodlivosti deodorantů vzniknout?

Strašení škodlivými chemikáliemi

Články, které varují před škodlivostí antiperspirantů a deodorantů, většinou argumentují tím, že tyto kosmetické přípravky obsahují množství chemických látek, jejichž účinky na lidský organismus nebyly nikdy dostatečně prozkoumány. Některé látky se údajně mohou vstřebávat kůží nebo mohou do našeho těla pronikat mikroskopickými oděrkami, které vznikají při holení v podpaží. Také fakt, že určitá část těla nacházející se v sousedství prsní žlázy je dlouhodobě chemicky drážděna, může prý podpořit vznik zhoubného bujení.

Ačkoliv výše uvedené argumenty mohou vypadat přesvědčivě, skutečnou roli deodorantů a antiperspirantů v rozvoji rakoviny prsu se nikdy nepodařilo prokázat. Je tedy pravděpodobné, že se jedná spíše o jeden z medicínských mýtů než o skutečné nebezpečí.

Jaké látky deodoranty obsahují?

Jako aktivní složky antiperspirantů jsou často používány sloučeniny s obsahem hliníku. Někteří odborníci se domnívají, že tyto sloučeniny by při časté aplikaci mohly vyvolávat účinky podobné účinkům estrogenních hormonů. A zvýšené působení estrogenů je jedním z prokázaných rizikových faktorů vzniku rakoviny prsu.

Další látky, které v poslední době upadají stále více v podezření, jsou parabeny. Také o těchto látkách se uvádí, že by v organismu mohly napodobovat působení estrogenních hormonů, avšak ani zde dosud neexistuje pro takové tvrzení žádný důkaz.

Studujte složení výrobku

Pokud však chcete mít jistotu, prostudujte si vždy důkladně složení výrobku, který se chystáte zakoupit. Většina deodorantů již dnes potenciálně nebezpečné parabeny neobsahuje, a pokud ano, rozpoznáte je snadno podle názvu uvedeného na obalu: například propylparaben, butylparaben a podobně. Jak spolu souvisí podprsenka a rakovina prsu? Více, než si myslíte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve