Největší polopravdy a omyly, které kolují o klíšťatech. Věříte jim také?

 Ostatní 
29. srpna 2019 13:12 / Jitka Jahodová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Mezi lidmi koluje o klíšťatech množství polopravd Shutterstock
O klíšťatech stále kolují polopravdy a mylné informace. I když klíště nevytáčíte nebo ho nepálíte sirkou, možná jste v zajetí jiných a rafinovanějších omylů. Není na čase se konečně dozvědět, co o klíšťatech a jejich odstraňování je skutečně pravda?

O klíšťatech koluje mezi lidmi mnoho různých polopravd a mylných informací, které se většinou předávají z generace na generaci. Vybrali jsme pro vás ty největší mýty, které uvádíme na pravou míru.

1. mýtus: Nejvíce klíšťat se objevuje uprostřed léta

Pravda

Není to pravda. Při vysokých teplotách chybí ve vzduchu vlhkost, proto během horkých měsíců zalézají klíšťata pod zem, kde přežívají přisátá na hlodavcích. Jejich největší výskyt je typický pro období jara (březen až červen) a podzimu až do příchodu prvních mrazů. Možná vás to překvapí, ale klíště začíná být aktivní už při teplotách nad 5°C.

2. mýtus: Klíště žije pouze v lese

Pravda

Lesy, především listnaté a smíšené jsou sice doménou klíštěte, setkat se však s nimi můžete i na zahrádce, na louce či procházce v městském parku, na březích řek a rybníků, okrajích lesních cest a různých strží. Obecně se klíště vyskytuje všude, kde je tráva vyšší než 20 cm. Výrazně méně bývá klíšťat v jehličnatých lesích bez porostu a na prosluněných suchých místech.

3. mýtus: Vyjmuté klíště rozmáčkneme, je to nejspolehlivější způsob

Pravda

Rozmáčknuté klíště už opravdu nikomu neuškodí – ovšem s výjimkou toho, kdo jej rozmáčkl. Při rozdrcení infikovaného klíštěte hrozí, že se nám infekce dostane do organizmu i nepatrnou rankou v kůži.

4. mýtus: Klíště před vytočením musíme potřít něčím mastným

Pravda

Žádný krém ani olej není pro vytočení potřeba. Místo přisátí bychom však měli důkladně potřít alkoholovou dezinfekcí, a to jak před vytočením, tak po něm.

5. mýtus: Když se při vytáčení utrhne hlavička, nic se neděje

Pravda

Pokud se nám klíště nepodaří odstranit celé a část zůstane v ráně, nebezpečí přenosu infekce, případně zánětu hrozí i nadále. V tomto případě bychom měli navštívit lékaře, který zbytky klíštěte odborně odstraní a ránu pečlivě vydezinfikuje.

6. mýtus: Barva oblečení je důležitá

Pravda

Barva oblečení nehraje v podstatě žádnou roli. Světlá látka má jen tu výhodu, že na ní klíště snáze zahlédnete a můžete je rychleji odstranit. Vedle světlé barvy je vhodné volit i hladký materiál, po kterém klíště hůře šplhá. Do přírody jsou tedy ideální dlouhé světlé kalhoty, nejlépe dole zakončené gumou nebo nohavicemi zastrčenými do ponožek. Jak bezpečně zlikvidovat klíště? Největší chyby, kterých se dopouštíme

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve