Milujete raw stravu? Tyto potraviny ale rozhodně v syrovém stavu nejezte

 Zdraví 
26. srpna 2019 08:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jíst raw stravu je dnes velice moderní Depositphotos
Syrová, nebo-li raw strava je sice velice populární. Nicméně některé druhy potravin by vám v syrovém stavu mohly ublížit. Které to jsou?

Jíst raw stravu je dnes velice módní. Její princip je založen na konzumaci syrových potravin či jídel, která projdou tepelnou úpravou maximálně do pětačtyřiceti stupňů Celsia. Vyšší teplota pak už snižuje výživovou hodnotu jídel. Při raw stravě ale nelze jíst úplně všechny druhy potravin. Některé dokážou přivodit střevní potíže a některé i smrt. 

Pozor na solanin

Brambory jsou oblibená a zdravá zelenina. Ale jenom v tom případě, že si je uvaříte. V syrovém stavu by vám mohly způsobit naopak nadýmání a další střevní problémy. Obsahují nejenom hodně škrobu, ale v nazelenalých bramborech se tvoří solanin, což je toxin, který je pro člověka nebezpečný.

Důvěřuj, ale prověřuj

Pokud si kupujete farmářské mléko nebo to z automatů, které není pasterizované, doma si jej určitě převařte. I když jsou i tato mléka pravidelně kontrolovaná, přesto mohou obsahovat bakterie E.coli a salmonelózy, keré by se pasterizací zničily. Takže určitě je lepší vzít hrnec a mléko prohnat varem, než pak ležet v nemocnici s vážnými zdravotními problémy.

Fialový krasavec

Lilek je velice oblíbená středomořská zelenina, kterou se často nahrazuje i maso. Ale i ten, pokud není dobře tepelně upraven, obsahuje podobně jako brambory solanin, který nedělá dobře vašemu trávení. Nejvíce toxické jsou mladé lilky. Proto je nejlepší je opravdu dobře tepelně upravit a udělat si z něj třeba lasagne. Nejenom lilkem ale i další zeleninou se dají skvěle nahradit těstoviny. Více na toto téma jsme psali zde.

Zrádná rebarbora

Rebarbora je poměrně hodně v kuchyni opomíjená. Přitom se z ní dají upéct úžasné kolače. Syrovou ji ale raději nezkoušejte. Zvláště listy obsahují různé kyseliny, které mohou vyvolat nevolnost, zvracení, pálení v krku, problémy s močením. Obzvlášť nebezpečná je rebarbora pro těhotné. Takže pokud rebarboru, pak jedině pečenou v koláčích.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod