Alzheimerova choroba je zatím nevyléčitelná. Její nástup prozradí dva orgány na tváři

 Zdraví 
21. srpna 2019 16:07 / Ema Maxová
  9
📷
5 fotografií v galerii
Neurodegenerativní onemocnění mozku nakonec připraví člověka o všechno Shutterstock
Alzheimerova nemoc začíná pozvolna. Nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Rychlost, kterou Alzheimerova nemoc postupuje, se u každého nemocného liší. Neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci, nakonec připraví člověka o všechno...

Alzheimerova choroba je opravdovou metlou lidstva. Tato nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí – myšlení, paměti, úsudku. Bývá nejčastější příčinou demence, která vede postupně k závislosti nemocného na každodenní pomoci jiného člověka. Mění se celá osobnost pacienta. V posledních stádiích nemoci už vůbec není schopen se sám o sebe postarat.

Výskyt nemoci roste

Alzheimerovu chorobu v roce 1907 popsal německý lékař Alois Alzheimer. V té době se považovala za nemoc vzácnou. Nyní se nějaká forma demence vyskytuje u více než sedmi miliónů obyvatel Evropy.

V součastnosti je nevyléčitelná

V současné době není známá jednoznačná příčina a neexistuje účinný lék. Jediné řešení, jak chorobě předcházet je dodržování zdravého životního stylu a neustálé trénování a vytěžování mozku. Ale ani to bohužel nestačí.

Vědci se nepřestávají snažit o nalezení alespoň částečné možnosti léčby, anebo o možnost, jak rychle odhalit nástup nemoci. Nyní přišli se dvěma studiemi, podle kterých se Alzheimerova choroba dá odhalit v poměrně časném stádiu.

První projevy prozradí dva orgány

První studie pochází z neurologického oddělení Cedars-Sinai Medical v Los Angeles. Místní vědci zjistili, že jednoduchý test zraku může lékaře upozornit na příchod demence i několik let před prvními projevy příznaků. Jde o metodu neinvazivní, kterou lze provádět bez nejmenšího rizika. Je při ní využíván speciálně vyvinutý oční scanner s vysokým rozlišením, který dokáže detekovat ložiska amyloidu beta v sítnici.

Jejich výskyt značí přítomnost ložisek amyloidu beta v mozku, který  je hlavní složkou senilních plaků a neurofibrilárních klubek, které byly nalezeny v mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Druhá studie vědců z kanadského Quebecu se zaměřila na čich. Ztráta čichu bývá totiž první známkou toho, že něco není v pořádku. Do svého projektu zapojili téměř 300 pacientů s průměrným věkem 63 let z rodin, ve kterých se vyskytuje Alzheimerova choroba. Dobrovolníky podrobili zkouškám ostrosti čichu na mnoha předmětech od žvýkačky po benzin. Posléze je podrobili opakovaným odběrům mozkomíšního moku. Po podrobném prozkoumání bylo zjištěno, že vzorky od osob, které rozpoznaly nejmenší počet vzorků, vykazují příznaky nástupu Alzheimerovy choroby.

Bohužel ani včasné rozpoznání příznaků tohoto onemocnění nijak nezlepšuje dlouhodobou prognózu nemocných, protože Alzheimerova choroba je v současnosti nevyléčitelná a používaná léčiva přináší pacientům jen minimální prospěch. Dále čtěte: Zákeřná rakovina hrtanu: Jaké příznaky byste neměli ignorovat?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve