Jak účinně bojovat s parodontózou

 Zdraví 
08. července 2020 08:09 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špatná dentální hygiena není jen kosmetický problém Pixabay
Parodontóza je obávané onemocnění zubů, které postihuje v určité míře značnou část populace. Víte, jak mu předejít, jak se bránit a jak v boji s nemocí uspět? Máme zajímavé informace.

Parodontóza je zánět dásní, který není způsoben nějakým konkrétním poraněním, ale spíš špatnou dentální hygienou. Objevuje se proto u lidí všech věkových kategorií. Boj s ní je někdy dost náročný.

Prevence

Nejlepší je, když nedáte nemoci šanci v samém základu. Důležité je pravidelné čištění zubů, které provádíte alespoň dvakrát denně. Jestliže však máte obavy anebo už dokonce nemoc propukla, pak není špatné si zuby čistit po každém jídle. Vedle počtu čištění je důležitá i technika. Jestliže si nejste jistí, určitě se dozvíte podrobnosti při návštěvě zubní hygieny. V zásadě jde o to, že je třeba čistit každý zub zvlášť. Taková práce s kartáčkem sice trvá o něco déle, ale výsledky jsou slušné. Máte-li i tak problémy si zuby důkladně vyčistit, zkuste některý z elektrických kvalitních kartáčků, které tvrdou dřinu odvedou za vás. Ať ruční či elektrický kartáček by měly mít husté a jemné štětinky.

Vedle práce s kartáčkem je ale nutné také denně minimálně jednou použít mezizubní kartáčky a dentální niť. V prostorech mezi zuby zkrátka nesmí nic zůstat. Mezizubní kartáčky používejte různých průměrů tak, aby vždy co nejlépe kartáček vyčistil daný prostor. Myslete i na použití vhodné zubní pasty. Některé mají složení příznivé pro zuby náchylné k parodontóze.

Když už je problém na světě

Jestliže už víte, že máte nemocné dásně, měli byste o to více pracovat na zubní hygieně. Vaším denním přítelem by se měla stát i ústní voda s antibakteriálními účinky. Při parodontóze jde o to, že zlé bakterie proniknou mezi dáseň a kořen zubu. Tam pracují, naleptávají kořen i kost, dochází k nevratným změnám. Rozvíjí se zánět, který je nebezpečný nejen pro vaše zuby, protože o ně můžete přijít, ale také ohrožuje váš život. Rozsáhlejší záněty v ústní dutině vedou k většímu riziku infarktů a mrtvic.

Samozřejmostí jsou častější návštěvy odborníka na parodontózu a také častější návštěvy ústní hygieny. Nejste-li spokojeni se stávajícím zubařem, pokuste se najít lepšího. Vedle toho ale můžete použít i některé zajímavé přípravky, které vám asi v ordinaci nedoporučí, ale mohou mít svůj smysl. Jedním je tzv. chytrá houba, která se živí právě nepřátelskými bakteriemi a plísněmi. Používá se k různým účelům, ale existuje i ve formě doplňku stravy, kdy napadne zlé bakterie v našich ústech a zatočí s nimi. Tím se její působení zastaví, zbytek našeho organismu již pro tuto houbu není zajímavý.

Také stojí za to upravit životosprávu. Je třeba přestat kouřit. Omezení přísunu sladkostí a vůbec přemíry potravy přispěje k lepšímu prostředí i v ústech. Není vůbec špatné si zvyknout pravidelně používat tradiční bylinkové prostředky proti zánětům. Nepřekonatelná je například šalvěj a heřmánek. Dodávejte tělu také dostatek vitaminů, hlavně vitaminu C. Více podrobností o bezpečném užívání šalvěje si přečtěte v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod