Kari je nejen výborné koření, má také léčivé účinky na lidský organismus

 Zdraví 
06. července 2020 12:13 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kari se nejvíce používá ke kuřecímu masu Depositphotos
Kdo by neznal kari koření. Většinou si ho spojujeme s indickou kuchyní, ale využíváme je do různých pokrmů i v české kuchyni. Víte ale, že má také léčebné účinky?

Koření kari má typicky žlutou barvu a specifickou chuť, která je hořce-pálivá. Někteří lidé si na něj tedy nejprve potřebují zvyknout. Ze začátku proto doporučujeme používat obezřetně. Hodí se k různým druhům masa, k tofu i zeleninovým jídlům, do omáček a polévek, případně k dochucení salátů a rýže. Využití v kuchyni je zkrátka velmi pestré.

Sušená a namletá směs, kterou známe my, vznikla díky Britům, kteří si tak dříve ulehčovali převoz z Východu. Existuje tisíce různých druhů, např. Indické kari, Thajské kari, Javánské kari či Anglické kari. Kari směs obsahuje až 25 různých ingrediencí, skládá ze semen koriandru, ze skořice, pepře, kurkumy, zázvoru, kardamomu, chilli, hořčičných semínek, fenyklu, římského kmínu, hřebíčku, aj. Podle množství chilli je tato směs také různě pálivá. Kari může mít podobu sušeného a namletého koření nebo pasty. U nás je nejběžněji k dostání ve všech supermarketech téměř nepálivá, lehce nakyslá a nasládlá sušená směs. Pálivější varianty a kari pasty seženete ve specializovaných prodejnách s orientálními specialitami.

Využití v kuchyni

Vždy záleží na typu kari koření, které máte. Ale obecně lze říct, že kari koření se nejčastěji používá v indické a thajské kuchyni. Kari je nezbytnou součástí pokrmu kari, dále se přidává do různých zeleninových a masových směsí, k tofu, do smetanových omáček, do polévek a rýže, na kuře a jinou drůbež nebo ryby.

Vzhledem k pestrému složení, obsahuje kari koření velké množství účinných látek. Jedná se např. o vitaminy (ze skupin A, B, C, E nebo K), minerály (vápník, železo, hořčík, draslík apod.) nebo omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Hlavní složkou je ovšem kurkuma, proto obsahuje velké množství kurkuminu, který disponuje mnoha zajímavými účinky na lidské tělo.

Složení kari koření

Nejdůležitější složkou je kurkuma, ale patří sem i kardamom, koriandr, římský kmín, pepř, zázvor, skořice, bazalka, česnek, pískavice či chilli. Některé z těchto složek ovšem často chybí, a naopak se objevují i další.

Léčivé účinky

  • podporuje imunitu a detoxikaci organismu
  • má antioxidační vlastnosti
  • pomáhá s artritidou a osteoporózou
  • účinně působí proti zánětům
  • vliv má na stres a deprese
  • podporuje trávící soustavu
  • podporuje kardiovaskulární systém, včetně krevního oběhu, hladiny krevního cukru a cholesterolu.
  • pozitivně působí u velmi závažných onemocnění jako Alzheimerova choroba či rakovina kůže

Recept na přípravu koření kari

Kari koření si můžete připravit podle chuti i doma. Navíc bude blízké tomu původnímu. Stačí smíchat 80 g kurkumy, 60 g koriandru, 50 g kardamomu, 30 g římského kmínu a pískavice řecké seno, 10 g pepře a 2,5 g mletého chilli. Právě pálivé papričky se sice původně do směsi nepřidávaly, později se však stali její součástí.

A ještě přidáme jeden z mnoha receptů na kari omáčku

Suroviny


  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 smetana
  • 1 hrnek vývaru
  • jablko
  • 1 malá cibule
  • sůl
  • 1 lžička kari koření

Postup

Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přesypeme mouku a rozmícháme světlou jíšku, rozředíme ji vývarem a vaříme 20 minut. Přidáme nastrouhané jablko, sůl, kari koření a ještě krátce povaříme.

Pokud jste tedy ještě kari koření nepoužívali, zkuste. Už i s ohledem na vaše zdraví. Kari si můžete pěstovat i na zahradě, více zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Trápí vás časté zdravotní potíže nebo nadváha? Pokud udejte 10 000 kroků denně, přinese vám to...

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky