Co byste měli jíst, pokud chcete zhubnout a jak je to s potravinami, které mají podporovat metabolismus

 Zdraví 
06. července 2020 07:38 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Rychlý metabolismus neznamená hubnutí Depositphotos
Ti, kdo chtějí zhubnout, věří, že existují potraviny, které zrychlí jejich metabolismus. Zdá se to být logické. Přece pokud náš metabolismus poběží jako hodinky, zhubneme!

Rozhodně ale nemusíte googlovat, které potraviny vám pomohou zhubnout. Ať už jde o zelený čaj, chilli papričky či další potraviny, vězte, že je to mýtus, jehož zánik by uvítali všichni výživoví poradci.

Co to vlastně znamená mít rychlý metabolismus?

Abychom pochopili, proč potraviny, které podporují metabolismus, nejsou ve skutečnosti cestou ke zhubnutí, musíme zjistit, jaký je váš metabolismus a jak souvisí s hubnutím.

"Metabolismus je termín, který je dán množstvím chemických a fyziologických reakcí potřebných k přeměně jídla na použitelnou a udržující energii pro tělo,“ vysvětluje dietoložka Liz Wyosnick. Jinými slovy, váš metabolismus je proces, kterým vaše tělo prochází a používá jídlo, aby vás udržovalo naživu.

Myšlenkou potravin podporujících metabolismus je, že tento proces se zrychluje a potenciálně vám tak dává možnost jíst více bez přibírání na váze. Ve skutečnosti je zdravý metabolismus spíše o účinnosti než o rychlosti a jídlo je pouze jedním z mnoha prvků, které ovlivňují účinnost vašeho metabolismu.

Mezi další důležité prvky patří genetika, hormony, chronické zdravotní stavy, nedostatek živin, množství svalové hmoty, aktuální váha, historie diet, úroveň stresu, spánek, úroveň fyzické aktivity a tak dál.

Navíc je účinnost vašeho metabolismu pouze jedním z doslova stovek faktorů, které mají vliv na to, zda zhubnete, nebo ne. Hubnutí je nakonec něco, co se nazývá energetická rovnováha nebo vztah mezi kaloriemi přicházejícími do vašeho těla a kaloriemi vycházejícími z vašeho těla. Chcete-li zhubnout, musíte vydávat více energie, než přijímáte.

Existují nějaké potraviny, které pomáhají vašemu metabolismu?

Možná. Výzkum ukazuje, že všechny druhy potravin mohou zvýšit vaše spalování kalorií od kávy přes čaj až po kakao a kořeněná jídla, která obsahují kapsaicin, jako jsou chilli papričky.

V zásadě může spalování některých dalších kalorií konzumací těchto potravin pomoci zhubnout. Ale je tu háček: "I když jste v daný den zahrnuli více kořeněných jídel, kávy a zeleného čaje, možná by nejvyšší dosažené množství spálených kalorií dosáhlo hodnoty maximálně 20 kalorií,“ říká Wyosnick.

Takže byste museli jíst hodně těchto potravin, abyste vytvořili smysluplný kalorický deficit. A v takovém případě vedlejší účinky všech kořeněných potravin a množství kofeinu nebudou stát za to.

Co byste měli jíst, pokud chcete zhubnout?

Existuje několik potravin, které vám mohou pomoci zhubnout, částečně zrychlením metabolismu. Ale nepracují tak, jak byste asi očekávali.

"Jedním z největších faktorů naší kontroly váhy je volba jídla, které je snadno stravitelné, asimilované a vylučovatelné," říká Wyosnick. V zásadě to znamená výběr potravin, které vaše tělo dobře snáší a které nezatěžují váš trávicí ani imunitní systém tím, že způsobují pomalé trávení nebo zánět.

Další dobrou možností jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Protein má nejvyšší tepelný účinek potravin ve srovnání s tukem a sacharidy, což znamená, že zpracování a vstřebávání vyžaduje více kalorií. To je jeden z důvodů, proč je na hubnutí často doporučována dieta s vysokým obsahem bílkovin. Protein vám také pomůže, abyste se cítili déle plnější, což se může promítnout do menšího množství svačinek a mlsání mezi jídly, a tedy menšího příjmu kalorií.

Podle dietoložky Wyosnick je nejlepší se zaměřit na celá, minimálně zpracovaná a vysoce bílkovinná jídla, pokud chcete zhubnout. A pokud konzumujete kávu, zelený čaj a chilli papričky? Určitě mohou být součástí vaší stravovací rutiny, ale neměly by být v popředí vašeho úsilí o hubnutí. Dále čtěte: Co je dieta Sirtfood, díky které zhubla i zpěvačka Adele.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47