Trápí vás křeče v nohou a nic nepomáhá? Doplňte tyto potraviny

 Zdraví 
19. července 2018 09:23 / Šárka Sokolská
  3
📷
5 fotografií v galerii
Křeče jsou obvykle známkou nedostatku některých minerálů či vitaminů Shutterstock
Trápí vás křeče a nic nepomáhá? Na vině je špatný jídelníček. Zkuste do něj zařadit pár potravin, které jsou doslova nabité potřebnými vitaminy a minerály, které s touto nepříjemností umí zatočit.

Zná to téměř každý z nás. Sedíte nebo spíte a najednou vám vaši nohu stáhne úporná bolest. Křeče v nohou mohou potrápit kohokoliv, v jakémkoliv věku. Obvykle to signalizuje buď nedostatek některých minerálů či vitaminů nebo přetížení či rychlý růst svalů. K velmi častým příčinám křečí patří i nesprávné sezení, dlouhé stání nebo přílišná konzumace alkoholu. Ale nejčastěji stojí za křečemi nevhodná strava.

Proč se křeče objevují

Svalová křeč obvykle postihuje lýtka a chodidla, někdy i stehenní svaly. Bolest může trvat několik málo vteřin, ale i několik minut. Pokud trápí křeče i vás, zkuste zvýšit příjem draslíku, hořčíku, vápníku a vitaminu B2, křeče by měly odeznít. Sáhnout můžete jak po lékárenských přípravcích, tak i po některých potravinách, které jsou na tyto látky bohaté.

Dostatečná hydratace

Naprostým základem je však dostatečná hydratace. Nedostatečný pitný režim může kromě srdečních chorob, osteoporózy, kloubních a ledvinových onemocnění přispět i k přivolání křečí. Je známo, že denně by měl člověk přijmout minimálně 0,5 l vody na 15 kg váhy. Samozřejmě v horku či při sportu je potřeba příjem tekutin zvýšit. Ideální je čistá, neslazená voda bez bublin.

Dopřejte si fazole

Zařaďte do svého jídelníčku více luštěnin, zejména fazole. Ty totiž obsahují vyvážený poměr hořčíku, draslíku i vápníku, a navíc vám ještě dodají velké množství bílkovin. Pokud se luštěninám vyhýbáte kvůli nadýmání, zařazujte je do své stravy postupně. Začněte s malými dávkami, aby si váš trávící trakt na ně zvykal. Luštěniny je také dobré několik hodin předem namočit, a ještě před vařením jim vyměnit vodu za čistou a přidat do ní pár mořských řas. Stejně tak je dobré během varu sesbírávat pěnu.

Hořká čokoláda

Doslova nabitá hořčíkem je čokoláda. Ale jenom ta hořká, navíc ta, která obsahuje největší procento kakaa. Takže si občas zahřešte a dejte si kostičku tohoto sladkého pokušení.

Hořčíkem nabité banány

Určitě jste si několikrát všimli, jak si vrcholoví sportovci během krátké pauzy dopřávají banán. Doplní jim to nejenom potřebné množství sacharidů, ale banány především v sobě obsahují hodně hořčíku, který je skvělým bojovníkem proti křečím.

Slunečnicová semínka

Hořčík, fosfor, měď, selen, mangan, vápník, železo a vitaminy B1, B5 a E. Přesně tyto cenné látky v sobě ukrývají i slunečnicová semínka. Kromě toho, že jejich konzumace podporuje krevní oběh, produkci červených krvinek, jsou také výborným pomocníkem proti křečím. Dejte si jich hrst jenom tak, a nebo si je přidejte třeba do svého oblíbeného salátu.

Skvělé mandle

Pokud potřebujete rychle doplnit hořčík, pak vsaďte na mandle. Tyto ořechy jsou bohaté nejen na hořčík, ale i draslík, železo, zinek, měď a mangan. Z vitaminů do sebe dostanete především E, B1 a B6. Pravidelné pojídání mandlí přispívá k udržování síly ve svalech a snižování nervového napětí. Navíc jsou také skvělým pomocníkem v případě, že vás trápí pálení žáhy. Vyhýbáte se ořechům kvůli dietě? Děláte chybu. Ořechy jsou skvělým pomocníkem proti řadě neduhů. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Dietní okurka

Okurka je brána především jako dietní potravina. Čerstvé okurky obsahují až 95 % vody, ale také vlákninu, fosfor, měď, mangan, křemík, vitamin C, E a K. Vzhledem k tomu, že obsahují vysoké procento draslíku a hořčíku, měli byste okurky určitě do svého jídelníčku zařadit v případě, že trpíte na křeče.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít