Tento plevel už nikdy nevyhodíte. Snižuje cholesterol i horečku. A to není zdaleka vše!

Tento zelený zázrak obvykle končí v kompostu jako plevel
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
17. července 2018 08:29 / Shuttertsock
  0   0
Není plevel jako plevel. Taková šrucha zelná je doslova zelený přírodní zázrak. Objevte jej i vy a už jej nikdy nevyhodíte do kompostu.

Každý, kdo má zahradu, nemá rád, pokud se mu na ní rozrůstá plevel. Jenomže někdy se zbavujete rostlin, které mají pro vaše zdraví obrovský přínos. A k nim patří i šrucha zelná nebo také bršlice, o které jsme psali zde. O zázračných účincích šruchy věděly dokonce i naše prababičky, které si šruchu pěstovaly jako zeleninu.

Rychlerostoucí

Šrucha je nizounká, plazivá rostlina, která má červeně zbarvené lodyhy a dužnaté šťavnaté lístky. Tato bylina roste hodně rychle, a tak ji můžete sklízet už za 3 týdny. Je sice jednoletá, ale množí se bez problémů semeny, stačí nechat jednu rostlinu vykvést a o úrodu máte postaráno i na další roky. 

Zásobárna minerálů a vitaminů

Pokud poznáte šruchu, přestanete kupovat předražené potravinové doplňky. Šrucha zelná totiž obsahuje velmi mnoho vitaminů a minerálů zdraví prospěšných. Obsahuje vitamin C, E, B1, B2, B3 a provitamin A, fosfor, vápník, zinek, hořčík, železo a dokonce i koenzym Q10. Má podstatně více omega-3 mastných kyselin než jakákoliv jiná listová zelenina.

Snižuje i horečku

Tato rostlina snižuje obsah tuků a cholesterolu v krvi, zlepšuje trávení, zlepšuje dokonce i záněty žaludku a střev. Povzbuzuje střevní peristaltiku, je tedy prevencí i lékem proti zácpě. Čerstvě vylisovaná šťáva snižuje horečku, zevně můžeme čerstvé listy použít k potírání ran, popálenin nebo spálenin od sluníčka. V tradiční čínské medicíně se užívá i sušená nať ve formě odvaru, zlepšuje práci imunitního systému a údajně působí proti předčasnému stárnutí.

Odvar ze šruchy

10 g suché nati zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 10 minut vařit, 10 minut vyluhovat. Pijte 3x denně nalačno pro stimulaci imunitního systému, snížení cholesterolu, k prevenci proti kardiovaskulárním nemocem.

Do salátu i těstovin

Šruchu můžete přidat i do svého oblíbeného smoothie, ale nejlepší je zařadit bylinku pravidelně do jídelníčku. Šrucha může báječně nahradit špenát. Ale také s ní lahodně dochutíte veškeré saláty či těstoviny.

Šárka Sokolská | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Skiareál ve Špindlu se chystá na letošní první lyžovačku. První sjezdovky otevře už v pátek 13....

Dům a zahrada

Rýži nemusíte jen jíst. Jak vám v domácnosti ještě poslouží?

Bydlení

Voňavé kouzlo českých Vánoc. Vyrobte si domácí purpuru

Zavřít reklamu