Jak přežít dlouhou cestu na dovolenou? Chytré doplňky ve voze vám pomohou

 Ostatní 
15. července 2018 08:17 / Monika Knorkova
  0
Loading...
📷
7 fotografií v galerii
Prostorné auto s bohatou výbavou je nejlepším společníkem na cestu na dovolenou Peugeot
Pro mnohé z nás je cesta na dovolenou noční můrou. Vidina nekonečné nezáživné jízdy, boje s únavou za volantem i rozmarů počasí moc cestovatelů neláká. Stokrát položená otázka „Kdy už tam budem?“ vás pak snadno vyvede z klidu.

Jedním ze způsobů, jak si dlouhé cesty zpříjemnit, je výběr pohodlného vozu s vhodnými doplňky výbavy. O jaké jde, jsme se rozhodli demonstrovat na Peugeotu 5008.

Tento model je aktuálně na vzestupu. Velké sedmimístné SUV loni nahradilo stejnojmenné rodinné MPV Peugeot 5008. Charakterem se nový model od svého předchůdce viditelně liší: jeho rysy jsou agresivnější, design velmi sebevědomý, jízdně je vůz připraven vydat se mimo zpevněné cesty, ale tolik ceněné vlastnosti pohodlného praktického vozu na dlouhé cesty však zůstaly. Dokonce se rozrostly o další!

Na dlouhých cestách oceníte hlavně komfort. Při výběru vozu tedy myslete na pohodlí vás i celé posádky. Zajistí vám ho například automatická dvouzónová klimatizace s výdechy pro druhou řadu sedadel, elektricky ovládaná přední a zadní okna a ochranou proti přiskřípnutí či výškově nastavitelná sedadla s bederními opěrkami. Sedadlo spolujezdce lze navíc sklopit do polohy stolku. Pasažéři vzadu mají k dispozici tři samostatná, posuvná a sklopná sedadla, doplněná dvěma sklápěcími stolečky.

Nejdůležitější osobou ve voze je však řidič. Jeho psychická pohoda je nezbytná, a proto jsou zde doplňky, které mu pomáhají s řízením, ale zejména střeží bezpečnost celé posádky. Mezi tyto prvky výbavy patří například adaptivní tempomat s funkcí Stop, aktivní systém sledování mrtvého úhlu, couvací kamera Visio Park, bezklíčový přístup do vozu a startování, automatické přepínání dálkových světel aj. Tímto výčtem soupis technologií nekončí. Peugeot 5008 umí, stejně jako i některé další vozy tohoto segmentu, číst dopravní značky, hlídat únavu řidiče, automaticky brzdit v případě ohrožení, zabránit neúmyslnému opuštění jízdního pruhu nebo sám zaparkovat díky systému Park Assist.

Velmi důležité je také navození příjemné atmosféry ve voze. Toho docílíte například panoramatickým otevíratelným střešním oknem s elektrickou sluneční clonou a modrým podélným podsvětlením, doprovodným tlumeným LED osvětlením interiéru nebo přehráváním hudby za pomoci vynikajícího akustického systému francouzské značky Focal® s deseti reproduktory, které na palubu přinášejí potěšení z čistého a jasně definovaného zvuku.

Skutečným expertem na atmosféru ve voze je ovšem systém nazvaný i-Cockpit® Amplify. Tento doplněk výbavy u jiných značek nenajdete, Peugeot ho nabízí u několika modelů. Aktivuje se nenápadným tlačítkem umístěným vedle elegantních ovladačů ve tvaru klavírních kláves. Poté se spustí opravdový koncert pro vaše smysly. Barva přístrojů se změní, stejně tak i parametry přehrávání hudby. Sedadla zahájí uvolňující nebo stimulující masáž, v závislosti na tom, zda zvolíte režim Boost nebo Relax, a začne se linout jedna z tří okouzlujících vůní. Ty jsou dílem proslulého francouzského výrobce parfémů Antoina Lie. Exkluzivně pro Peugeot vytvořil smyslnou „Cosmic Cuir“, energickou „Aerodrive“ a relaxační „Harmony Wood“. Atmosféra, kterou i-Cockpit Amplify navodí, vás nadchne a vaši jízdu promění v požitek.

Od smyslových zážitků ale přejděme k praktičnosti. Samostatnou kapitolou jsou totiž zavazadelník a odkládací prostory ve voze. Musí být dostatečně prostorné a praktické, aby pobraly vše, co potřebujete převézt. Žádná taška se tak nebude povalovat ve voze a omezovat vaše pohodlí. Peugeot 5008 má například odkládací osvětlenou klimatizovanou schránku nebo kryté úložné prostory v podlaze. Neocenitelným pomocníkem při nakládání zavazadel je Hands-free otevírání víka zavazadlového prostoru, což se hodí, když máte plné ruce. Letmým pohybem nohy si otevřete zavazadelník, který je mimochodem jedním z nejprostornějších v segmentu, a vše pohodlně naložíte. Navíc můžete předměty upevnit vertikální sítí k uchycení vysokého nákladu.

Nezbytností na dlouhou cestu je navigační systém. Ten je dnes u moderních aut běžný. Málokdy však dosahuje kvalit navigačního systému 3D v Peugeotu 5008. Je v češtině, má hlasové ovládání a jako bonus doživotní aktualizaci map zdarma. Vaši navigaci v telefonu tak můžete odložit. Přesto si váš smartphone přijde na své. Můžete totiž využít systém Mirror Screen, který zkopíruje obrazovku vašeho telefonu na dotykový displej, či indukční bezdrátové dobíjení telefonu. A potřebují-li dobíjet i další členové posádky, mají k dispozici tři zásuvky 12 V a jednu zásuvku 230 V.

Nabídka automobilového trhu je nepřeberná a je obtížné nakonfigurovat vůz tak, aby splnil všechny vaše požadavky. Vyberete-li si však vůz, který vám dělá radost při každodenních cestách, můžete si být jisti, že dlouhou a únavnou cestu s ním nejen přežijete, ale možná pro vás bude i příjemným zážitkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47