Bojíte se, že vaše dítě o prázdninách onemocní? Víme, jak to udělat, aby bylo zdravé

 Děti 
13. července 2018 09:30 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léto musí být veselé, hravé a zdravé! Shutterstock
Konečně jsou tu prázdniny a nemusíme ráno vstávat, abychom své potomky vozili do školy. Režim je celkově volnější a máme konečně čas si odpočinout od běžných povinností školního roku. Nemoc dítěte nám to však může zkomplikovat.

Zajištění prázdninového programu stojí rodiče většinou nejen nadměrné úsilí, ale i spoustu peněz. Tábory, příměstské tábory, prázdninové pobyty nebo ozdravné pobyty u moře. To všechno nám umí udělat docela slušný průvan v peněžence. A když pak potomek místo odjezdu z domu onemocní, všechno přijde vniveč. Jak tedy zajistit, aby byly děti zdravé?

1. Častý pobyt venku

Možná vám tahle rada přijde divná, ale svůj důvod má i to, že je na prvním místě. Většina dětí školního věku je dnes spíše zvyklá zůstat ve svém pokojíku ve společnosti mobilního telefonu nebo tabletu. Případně se usadí k televizi a jsou schopné tam vydržet klidně celý den. Pokud jsou rodiče v práci a nemohou ovlivnit prázdninový den svého potomka, je to o to horší. Děti by měli trávit na čerstvém vzduchu co nejvíce volného času.

A rozhodně by se neměly vyhýbat ani slunci, jehož paprsky mají zásadní vliv na tvorbu vitaminu D v kůži. Nedostatek vitaminu D má za následek mnoho nemocí, mimo jiné i takzvané letní virózy. Pokud nemá organismus dostatek déčka, není schopen s případnými bacily a viry bojovat. Snadno podlehne i nachlazení. Dohlédněte tedy na to, aby se vaše dítě pohybovalo venku, co nejvíce to půjde. Mimochodem, už staré přísloví říká, že kam nechodí slunce, chodí lékař. Tak to mějte na paměti.

2. Tělo potřebuje odpočinek

Po aktivních chvílích je nutný i odpočinek. Zejména pro křehké dětské tělo. V žádném případě neplatí, že čím víc je každý den utaháme, tím víc budou spokojené. Děti potřebují odpočinek i z toho důvodu, aby jejich mozek byl schopen zpracovat všechny zážitky a vjemy, které ten den zažily. Takže má-li dítě nadmíru aktivity v první polovině dne, v té druhé by mělo alespoň trochu odpočívat nebo volit pro něj méně náročné aktivity. To může být pro někoho návštěva hřiště, plovárny nebo procházka v lese. 

3. Zdravý jídelníček

Tohle slovní spojení se stalo už jakýmsi klišé. O zdravém stravování slýcháme denně ze všech stran. Ovšem správně složený jídelníček se umí postarat o pevný imunitní systém a následně tedy i o celkové zdraví. Zařazujte dostatek čerstvého ovoce i zeleniny. Pokud máte vlastní produkci nebo někoho známého, od koho si můžete koupit domácí produkty bez chemických postřiků, volte tuto variantu. Pro silný imunitní systém jsou pak zásadní zakysané mléčné výrobky, potraviny s dostatkem vlákniny i kvalitní bílkoviny. Snažte se omezit zmrzliny, opékané buřty a nejrůznější sladkosti. Váš potomek by je měl dostávat jen velmi omezeně. K lepšímu zdraví mu rozhodně nepomohou, spíše naopak. Vhodné jídlo připravte dítěti, i když cestujete na dovolenou.

4. Bylinné doplňky stravy

Rozhodně však nemáme na mysli, abyste běželi do lékárny a vykoupili všechny bylinné produkty, které mají k mání. Naučte se pěstovat základní byliny nebo sbírat polní rostliny venku. Vlažný heřmánkový čaj s medem zažene kašel, meduňková limonáda pomůže lépe usnout, kopřivový špenát zatočí s případnou virózou a měsíček můžete použít třeba do salátu. Ručíme vám za to, že dětem bude chutnat. A ocení ho i mrňousové, kteří jedí hlavně očima.

5. Pravidelný režim

Aby byl imunitní systém v pořádku, je dobré nastavit dětem pravidelný režim. Oni ho opravdu potřebují. Nebojte se je otužovat. V noci jim v pokojíčku nechte otevřené okno a nevystavujte děti pasivnímu kouření.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve