Když chůze bolí, aneb co s vbočeným palcem

 Zdraví 
12. července 2018 15:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ženy, které trpí na haluxy, mohou na vysoké podptaky zapomenout Shutterstock
Ať už máte sebehezčí boty, pokud máte vbočené palce, nosit je bývá často utrpení. Halux, jak se odborně této problematice říká, bohužel trápí většinou ženy. Dá se s tím však něco dělat?

Na první pohled jde sice o zdravotní banalitu, ale pro toho, kdo vbočenými palci trpí, jde opravdu o utrpení. Bolí a způsobují problémy s rovnováhou. Vbočený palec je kostnatá boule, která se vytvoří u základového kloubu palce u nohy.

Proč se tvoří

Vbočené palce se vytváří, když úzká obuv, zranění nebo zděděná stavba kostí vyústí v to, že je palec zatlačen směrem k ostatním prstům nohy. A proč na něj častěji trpí ženy? Jedním z faktorů, které se na jeho vzniku může podílet, je časté nošení lodiček s úzkou špičkou. Dalším důvodem bývá i dědičnost. Proto si dcera postižené matky s největší pravděpodobností může nechat zajít chuť na úzké lodičky na vysokém podpatku. Dalším možným důvodem vzniku haluxu mohou být i hormonální vlivy.

Může za to i životospráva

Možná, že se budete divit, ale i v tomto případě odborníci upozorňují na vlivy okolního prostředí. Tedy včetně všeho, co dýcháme, jíme, pijeme i jaký máme celkový životní styl. A k tomu patří i také nadváha. Takže, v první radě je třeba změnit životní styl a hlavně si vybírat kvalitní obuv. O tématu, která obuv vám ještě více může uškodit, jsme psali zde.

Jak se zbavit haluxu

Zkuste cviky na chodidla. Cvičení může pomoci zpomalit nebo dokonce zastavit vývoj vašeho vbočeného palce a zabránit nutnosti nakonec podstoupit operaci. 

Cvičení

  • Protáhněte si palec. Jakmile si sundáte boty, použijte vaše prsty k vytáhnutí palce do správného seřazení se zbytkem vašich prstů. A pak si protáhněte i zbytek prstů tak, že je na deset vteřin propnete do rovna a potom je na 10 vteřin zaoblete dolů. Několikrát opakujte.
  • Flexujte prsty. Zatlačte prsty proti podlaze nebo zdi. Takto vydržte deset vteřin a pak uvolněte.
  • Zvedejte předměty. Procvičujte zvedání kusu oblečení nebo třeba tužky prsty u nohou. 

Vložky, tejpy, polštářek

Hned, jakmile se problém objeví, můžete začít používat korekční polštářek, který pomáhá ulevit od bolesti a nasměrovat váš palec zpět do správného směru. A stejně tak používejte i speciální vložky do bot. Nechejte si také chodidlo natejpovat, ale nepouštějte se do toho sami, raději vyhledejte zkušeného odborníka.

Když nohy bolí

Bohužel, vbočené palce často bolí. Zkuste proto svým nohám dopřát uvolňující teplou koupel. Pro obzvlášť silné bolesti je dobrou volbou sáček s ledem, který si můžete přikládat na bolestivá místa i několikrát denně na dvacet minut. A pro zmírnění bolesti si můžete vzít také nesteroidní antirevmatika, jako je ibuprofen.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47