Naučte se rozpoznat příznaky záludného infekčního onemocnění

 Zdraví 
12. července 2018 11:36 / Monika Thomsonová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Co je užitečné vědět o pásovém oparu? Shutterstock
Pásový opar zní špatně už na první poslech, avšak ve skutečnosti představuje ještě větší problém, než si vůbec umíme představit. Kdo ho zažil, ví, co s sebou přináší a jak výrazně umí člověku ztrpčit život.

Navzdory tomu všemu se o pásovém oparu příliš nemluví, a tak jsme se to rozhodli napravit. Co je užitečné vědět o pásovém oparu? Přinášíme pár informací, které by se vám mohly hodit.

Jaké jsou příznaky pásového oparu?

  • Zmíněné velké bolesti nejsou jediným nepříjemným příznakem pásového oparu.
  • Dalším výrazným problémem jsou vyrážky a puchýře. A přestože by si člověk myslel, že pásový opar neopouští oblast jakéhosi pásu, není to vůbec tak. "Vyskakuje" si i na hrudník, kde způsobuje nepříjemné brnění.
  • Bolestivé puchýře se se ale mohou vyskytnout i na břiše, zádech a na tváři. Často se však objevují i v uších a okolo očí, ale také na nose, v ústní dutině a na čele.
  • Průvodním jevem pásového oparu bývá často i vysoká horečka, zimnice, bolest hlavy, zažívací potíže, svalová slabost a únava. Trpíte na opary kolem úst? Přinášíme vám originální řešení, jak se jich zbavit.

Pásový opar se nenazývá pásovým pro jeho výskyt v oblasti pasu, ale proto, že jde o takzvaný pás bolesti, obvykle od míchy k hrudnímu koši. Tato bolest je ostrá a pálivá, podobná bolesti zubu a přetrvává po celou dobu kožních příznaků. Pásový opar se řadí do skupiny kožních infekčních onemocnění a postihuje především osoby po 50. roce života, které prodělaly plané neštovice. Častěji bývají postiženy ženy.

Za zmínku stojí, že přibližně u 15% lidí, kteří prodělali plané neštovice, se později vyskytne i pásový opar. Způsobuje ho herpetický virus s názvem varicella zoster - jde o stejný virus, který způsobuje i plané neštovice a dochází k němu opětovnou aktivací v těle. Co je nejlepší na neštovice a proč už se na ně nedává pudr? Čtěte zde.

Po překonání planých neštovic totiž tento virus tělo neopouští a číhá na ten správný moment, kdy má člověk nějaké stresové období nebo je jeho organismus výrazně oslaben, a to z nejrůznějších důvodů. A právě tehdy udeří v plné síle. Lékaři předpokládají, že tento virus v sobě nosí až 90 % lidské populace. Naštěstí se však spící virus nemusí za celý náš život probudit. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve