Každá budoucí maminka by měla vědět, na jaké vitaminy v průběhu těhotenství nezapomenout

 Zdraví 
26. června 2021 09:28 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vitaminy a minerály potřebné pro správný vývoj miminka Depositphotos
Těhotenství je pro celý organismus velmi náročným obdobím. Z toho důvodu by měly ženy dbát nejen na vyváženou stravu, ale také na dostatečný přísun vitaminů a minerálů. Poradíme vám, které vitaminy jsou pro správný vývoj miminka nejdůležitější.

To, že je během těhotenství vyvážená a pestrá strava zásadní, ví každá budoucí maminka. Bohužel ne vždy i pestrá strava poskytne tělu dostatečný příjem vitaminů a minerálů, které jsou důležité jak pro vás, tak pro správný vývoj miminka.

Pestrý jídelníček

Jídelníček není potřeba radikálně měnit ihned, jakmile se dozvíte, že jste těhotná. To by mohlo způsobit více škody než užitku, protože tělo samo prochází celou řadou fyzických a hormonálních změn a striktní změna jídelníčku by mohla spíše uškodit. V ideálním případě byste měly začít se změnou stravy už před plánovaným těhotenstvím, případně poté postupně.

Důležité je zařadit potraviny bohaté na zdraví prospěšné tuky, komplexní sacharidy a samozřejmě bílkoviny. Jsou to například ořechy, ryby, ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné potraviny. O jídelníčku během těhotenství se však ještě poraďte se svým lékařem, aby byly zohledněny případně i vaše individuální potřeby.

Důležité vitaminy a minerály během těhotenství

Ani ten nejpestřejší jídelníček není vždy schopen naplnit požadované potřeby na přísun vitaminů a minerálů, které podporují správný vývoj miminka. Závisí to i na sezonnosti, tedy na aktuální sklizni ovoce a zeleniny, úpravě pokrmů nebo kvalitě samotných potravin. Proto nastupují na řadu doplňky stravy, díky kterým můžete tyto nedostatky hravě doplnit.

Nejdůležitější vitaminy a minerály během těhotenství jsou následující. O jejich přesném dávkování se však vždy poraďte se svým lékařem.

Kyselina listová

Kyselina listová je vitamin, který se řadí do skupiny B-komplexu. V běžné stravě se nachází, jak už název vypovídá, v listově zelenině, ale také v té brukvovité. Dále v menší míře v obilovinách, exotickém ovoci nebo například v ořeších. Bohužel ne vždy je tělo schopno z těchto potravin vstřebat dostatečné množství. Proto je doporučováno užívat kyselinu listovou ve formě doplňku stravy.

A proč je kyselina listová tak důležitá? Je to z toho důvodu, že podporuje správné dělení buněk a diferenciaci tkání. Dále má velmi významný vliv na vývoj nervové soustavy, mozku i míchy v prvních týdnech těhotenství. Je proto také lékaři doporučováno kyselinu listovou začít užívat před otěhotněním, například při vysazení antikoncepce.

Vitamin D3

Je vhodné jej začít užívat také před otěhotněním a poté i v průběhu těhotenství, protože podporuje správný růst kostí u miminka a dále pozitivně ovlivňuje imunitu miminka i maminky.

Jód

Jód je nejdůležitější z minerálů během těhotenství. Zajišťuje totiž správný vývoj štítné žlázy plody a také ovlivňuje vývoj mozku a nervového systému miminka. Jeho nedostatečný příjem může způsobit předčasný porod.

Železo

Během těhotenství potřebuje maminka dvakrát tolik železa. Je to z toho důvodu, že tělo ženy v těhotenství produkuje více krve, aby mohlo zásobit miminko krví i kyslíkem. Jeho nedostatečný příjem může způsobit předčasný porod.

Vápník a hořčík

Vápník a hořčík podporuje správnou stavbu kostí miminka a jeho správný vývoj. Proto by těhotné ženy měly denně přijmout aspoň 1000 mg vápníku a 400 mg hořčíku.

Omega-3 kyseliny

Omega-3 kyseliny, zejména DHA, jsou potřebné pro správný vývoj očí a mozku miminka. Dále čtěte: Natrhejte si černý bez a využijte jej při horečce, migrénách a dalších zdravotních potížích.

Zdroj info: www.marchofdimes.orgwww.praktickelekarenstvi.czThe American Journal of Clinical Nutrition.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47