Jak vyzrát na klíšťata? Poradíme vám

 Zdraví 
29. dubna 2018 11:44 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Malý živočich, který vás může zabít Shutterstock
Klíšťata jsou obávanými živočichy, kteří jsou sice malí vzrůstem, ale mohou zcela zásadně poškodit lidské zdraví. Jak se jim bránit? Připomeneme dobrá doporučení, která opravdu fungují.

Klíště potřebuje pro zdárný vývoj krev hostitele. Tím může být zvíře, ale také člověk. A právě přisátí klíštěte může znamenat riziko, neboť může dojít k přenosu choroboplodných zárodků na člověka. Někteří lidé se proto vyhýbají lesům, ale to je škoda, neboť klíště můžete chytit klidně v městském parku. Chcete-li mít klid, dejte na naše doporučení.

Nemoci od klíštěte

Existují v zásadě dvě hlavní nemoci, které můžete od klíštěte chytit. Jde buď o klíšťovou encefalitidu, tedy zánět mozku. Je to nebezpečné a život ohrožující onemocnění. I když nemoc překonáte, můžete mít doživotní následky. Proti této nemoci se dá očkovat. Pokud jste ji prodělali, dá se předpokládat zhruba desetiletá imunita.

Druhou nemocí je lymská borelióza. Neohrožuje náš život akutně, ale z dlouhodobého hlediska přináší různé potíže. Je léčitelná a při včasném rozpoznání se dá dobře vyléčit antibiotiky. Potíž je v tom, že mnoho lidí nevěnuje počátkům nemoci pozornost a vše se řeší až ve chvíli, kdy je už napaden centrální nervový systém nebo klouby či jiné orgány těla.

Prevence

Důležitou prevencí je v případě klíšťové encefalitidy očkování. Třebaže je mnoho lidí vůči očkování kritických, proti klíšťové encefalitidě se vyplatí být očkovaný. Obzvlášť, pokud chodíte do přírody často. Bohužel se za očkování doplácí, ale investice se vyplatí.

U boreliózy je důležité kontrolovat místa přisátí. Objeví-li se skvrna, která se zvětšuje a uvnitř bledne či se stěhuje po těle, je potřeba navštívit neprodleně lékaře. Stejně tak jděte k lékaři, i když se cítíte nedobře, máte různé potíže a nevíte proč.

Důležité je mít v pořádku imunitu. Pokud nejste oslabení, jste zdraví, ani po přisátí infikovaného klíštěte se vám nic nestane. Zajímáte-li se o to, jak zvýšit svou imunitu, můžete si přečíst velmi zajímavý článek zde.

Odpudit klíště

Je jasné, že nejlepší je, aby se vám klíště vyhnulo zcela. Buď můžete používat repelenty. Nejsou špatné, ale obsahují hodně chemie a nepůsobí dlouho. Velmi se osvědčuje používání komplexu vitaminu B. Člověk má pro klíšťata pak nepříjemnou vůni a vyhnou se mu. Důležité je, abyste brali vitamin pravidelně. Můžete si také připravit repelent bez chemie. Potřebujete 200 gramů rozmarýnu, litr vody a lžíci vinného octa. Do vařící vody nasypte rozmarýn, nechte odstát, vychladnout, přeceďte, přidejte ocet. Skladujte v lednici a postupně dávejte do rozprašovače.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008