Návod, jak zhubnout. Zdravě, bez zbytečného trápení a jojo efektu

 Zdraví 
17. ledna 2022 06:28 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nezáleží jen na druhu stravy, ale i na způsobu přípravy Pixabay
Že je hubnutí problém a není vůbec snadné? To je sice pravda, ale to neznamená, že pár návyků nemůže změnit radikálně situaci. Máme další informace.

Představte si, že patříte mezi běžné lidi, kteří se zatím nijak neomezovali a svou váhu příliš neřešili. Po překročení určitého věku jste začali vesele přibírat, ale nyní vás to začalo štvát. Co s tím? Máme několik inspirací, které vás mohou posunout kupředu.

Zredukujte sladké

Netvrdíme, že se máte sladkého vzdát úplně, ale proti stávajícímu stavu uberte. Pokud sladíte kávu nebo čaj, přestaňte. Jestliže si dopřáváte zákusky či sušenky, omezte to. Pokud doslazujete jídla či saláty, skoncujte s tím. Můžete si tedy něco dopřát, ale méně než doposud. Například pouze když nebudete sladit nápoje cukrem, můžete snížit hmotnost během několika měsíců i o pět kilogramů. Nebo přejděte z klasických čokolád na ty, které mají více kakaa a méně cukru. Jakákoliv změna správným směrem je dobrá.

Zredukujte tuky

Velkým problémem je příjem zbytečných kalorií ve formě tuků, které ani nejsou pro člověka potřebné. Zatímco jsou pro naše tělo velmi důležité tuky v podobě ořechů, avokáda či ve formě olivového oleje případně v menší míře másla, různé slunečnicové a řepkové oleje jsou spíš ke škodě. Jen na vás záleží, kolik tuku dáte pod cibulku při zakládání různých pokrmů. Může to být jen malá trocha. Někteří ale mají stále za to, že čím bude jídlo tučnější, tím lépe. Není to pravda. Nemusíme se bát každého tučnějšího kousku masa. Můžeme si dopřát kvalitní smetanový výrobek, ale nemusíme do jídla dávat příliš mnoho oleje.

Pomocníci pro zdravé jídlo

Pořiďte si pomocníky pro zdravé jídlo. Máme na mysli například horkovzdušnou fritézu, která umožní velmi rychle a bez přidávání zbytečného oleje připravovat různá masa, karbanátky, řízky, hranolky, ryby či další pokrmy. Jídlo není přepálené, protože se udržuje nastavená teplota. Můžete jej jemně potřít olejem či použít olej v rozprašovači, ale můžete jídlo připravovat zcela bez tuku. Přebytečný tuk z pokrmu vyteče a je jen na vás, zda jej použijete nebo necháte stranou.

Dalším výtečným pomocníkem pro zdravé stravování je parní hrnec. Ten se obzvlášť vyplatí pro přípravu zeleniny, kdy skvěle zachovává chuťové složky, protože se zelenina ve vodě nemáčí. Je tak potřeba mnohem méně soli, jídlo je chuťově pestřejší. Skvělou kombinací může být maso, které připravíte v horkovzdušné fritéze a zelenina, kterou připravíte v parním hrnci.

Dejte sbohem hotovým pokrmům

Konečně je tu ještě jedna zásada pro efektivní hubnutí, a to vyloučení potravin, které jsou průmyslově upravované. Čím méně bude jídel s obsahem různých konzervantů a nezdravých éček, tím zdravější budete a tím také bude tělo vše lépe spalovat. Nejhorší je, že mnohé kupované pokrmy jsou vyladěné tak, aby lákaly k další konzumaci. Asi všichni známe, jak obtížné je uzobnout jen jeden lupínek brambůrků či si dát jen pár pražených arašídů. Jsou ovšem pokrmy mnohem rafinovanější a při pohledu na složení některých sušenek, tyčinek a dalších produktů vám bude přecházet zrak. Nakupte raději suroviny a připravte si zdravé mlsání doma.

Zdroje: nhs.uk, Wikipedia, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47