Trápí vás alergie? Poradíme, jak s nimi zatočit přírodní cestou

 Zdraví 
29. dubna 2018 09:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na alergii nezabírají jen léky, ale i příroda Shutterstock
S nástupem jara a léta se řada lidí potýká s pylovými alergiemi. Pokud nechcete spoléhat na chemické preparáty, můžete se pokusit zbavit alergie přírodní cestou. S alergií totiž lze zatočit i díky bylinám, vitaminům nebo správně sestavenému jídelníčku.

Pylová alergie se projevuje různě - někomu se spustí senná rýma, další začne kýchat a někoho pro změnu trápí vyrážky na kůži. Někdy se za alergiemi skrývají i psychické problémy, jak jsme psali zde. Klasická léčba obvykle spočívá v užívání prášků, tzv. antihistaminik. Existují ale i alternativní metody.

Síla bylin

Prvním krokem ke zmírnění projevů alergie je detoxikace jater. K ní lze použít například měsíček nebo ostropestřec.

Alergické projevy je možné zmírnit i posílením imunity. K tomu je z přírodních látek vhodná zejména echinacea purpurea a gemmo černý rybíz.

Přírodním zázrakem je také bylina zvaná perila křovitá, která obsahuje velké množství bioflavonoidů, což jsou látky, které zabraňují nadměrné produkci histaminu a řeší tak skutečnou příčinu vzniku alergie.

Na kožní alergie lze užívat kúru z penízovky, grepu, černého rybízu a kaliny tušalaje. Dopřát si můžete i koupel z pýru, lopuchu a tea tree.

Odborníci ale varují - obzvláště alergici by se měli o užívání bylin poradit s odborníkem - i léčivka totiž může způsobit alergickou reakci.

Vitaminy

Pokud trpíte alergií, je nezbytné zajistit si dostatek všech živin, především minerálů a vitaminů.

Důležitý je například vitamin C, který má antihistaminické účinky. Je obsažen třeba v mangu, brokolici, špenátu nebo cibuli.

Správná strava

S vitaminy a minerály úzce souvisí také jídelníček. I správně zvolenou stravou lze totiž s alergií úspěšně bojovat. Podstatné je začít jíst potraviny bohaté na bioflavonoidy a vitamin C, který ničí toxické látky v těle.

Základem je ovoce (s výjimkou jahod a citrusů) a zelenina (s výjimkou rajčat). Vitaminy B6, C a kyselina pantotenová (B5) mají antihistaminické účinky. Naopak je vhodné se vyhnout mléčným výrobkům, které zbytečně zatěžují imunitní systém.

Při kontaktu sliznice s alergenem imunitní systém spouští reakci. Dochází k uvolnění látky zvané imunoglobulin E (IgE) a histaminu. Dlouhodobě podávané omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem EPA a DHA snižují tvorbu imunoglobulinů a tím zmírňují intenzitu alergické reakce. Přirozeným zdrojem EPA a DHA jsou tučné severské ryby nebo čistý rybí olej. I tyto produkty tak zařaďte do svého jídelníčku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?