Angínovník čínský je všestranná léčivá rostlina, která rozhodně neléčí jen angínu

 Zdraví 
25. dubna 2018 14:27 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Má léčivé účinky a navíc vás potěší svými květy Shutterstock
Léky na bolest v krku, kašel, ale i třeba zánět močového měchýře skvěle zastoupí exotická rostlina, která nejen pomůže s různými neduhy, ale navíc vám zkrášlí byt i svými oranžovočervenými květy. Poradíme vám, jak ji pěstovat a k čemu všemu je dobrá.

Angínovník čínský (Belamcanda chinensis) je léčivá rostlina, která má svůj původ v Číně. Najdete ji ale rovněž ve Vietnamu, Japonsku, na Filipínách nebo třeba v Indii. Lidé ji pěstují pro její krásné pestré květy, ale díky svým blahodárným účinkům je využívána i jako léčivka. Nejčastěji se sbírají čerstvé listy a v sušené podobě pak i oddenek a semena. Pokud jste ještě neslyšeli o bylině nesmrtelnosti, přečtěte si tento článek.

Domácí lékárna

Tato krásná rostlina funguje opravdu na všemožné bolesti a nepříjemnosti. Pokud vás například začne bolet v krku, odstřihněte si tři centimetry špičky listu a žvýkejte ho asi 30 vteřin a pak vyplivněte. Nepolykejte! Možná vám nebude příjemná lehce štiplavá a pálivá chuť, ale na druhou stranu se vám okamžitě uleví, asi jako byste použili znecitlivující krční sprej nebo bonbon. Užívejte maximálně šestkrát denně.

Listy, oddenky nebo semena můžete také nechat vyluhovat v lihu a užívat jako kloktadlo. Nebo zalijte čajovou lžičku pokrájených lístků 200 ml vroucí vody a nechte čtvrt hodiny luhovat. Poté používejte jako kloktadlo, které léčí bolest či zánět v krku.

Z oddenků si ale můžete připravit i odvar – čajovou lžičku drcených oddenků a 125 ml vroucí vody nechte luhovat 15 minut a poté užívejte na nemoci ledvin a močových cest, nadýmání a zácpu.

 K čemu je dobrý

  • má blahodárné účinky na hlasivky a hojí sliznice, proto se často používá v boji proti angíně
  • obsahuje látky, které rozpouštějí hleny – působí tak proti kašli a poradí si i se záněty horních cest dýchacích
  • pomůže při virových onemocněních
  • snižuje horečku
  • potlačuje záněty
  • využívá se k léčbě revmatismu
  • pomáhá při nadýmání a zácpě
  • užívá se při chorobách ledvin a močových cest
  • údajně působí i proti nádorovému onemocnění

Jak jej pěstovat

Semínka angínovníku se vysévají od ledna do března, což už letos nestihnete. V této době však v každém dobrém zahradnictví seženete sazeničku, kterou si jen doma přesadíte a brzy můžete začít sklízet mladé listy.

Potřebná zálivka

Angínovník miluje vlhkost, ale jako většina rostlin nesnáší přemokření. Dbejte tedy na to, aby rostlina nestála ve vodě. Zalévejte květinu pravidelně a kontrolujte, aby byl substrát neustále mírně vlhký. Nikoliv mokrý!

Volba substrátu

Jakmile si přinesete sazeničku domů, pro jistotu ji ihned přesaďte. Co se týče substrátu, měl by být dobře propustný s podílem písku a neutrálním pH. Pokud chcete pěstovat angínovník v interiéru, umístěte ho klidně do polostínu, dokonce snáší dobře i teplo od radiátorů.

Doma i na zahradě

Angínovník prospívá skvěle i jako pokojová rostlina, ale s klidem jej můžete vysadit i ven. Počkejte však, až budou dny i noci teplé. Vzrostlé a dobře zakořeněné rostliny můžete nechat venku dokonce i přes zimu, jelikož vydrží až -20 °C. Raději je ale na zimu přikryjte chvojím, slámou nebo je obalte netkanou textilií.

Venku květiny není potřeba ničím hnojit. Pokud si však nemůžete pomoci, a chcete rostlině dopřát nějakou tu živinu navíc, přihoďte k ní malé množství kravského hnoje. Angínovník pěstovaný doma naopak jednou za měsíc přihnojujte tekutým hnojivem.

Lze se předávkovat?

Účinné látky angínovníku jsou opravdu silné a u citlivých jedinců se může objevit i alergická reakce. Jakmile se u vás objeví příznaky jako silné pálení, otoky krku, dýchacích cest a sliznic, okamžitě list vyplivněte. V žádném případě také nepřekračujte doporučenou denní dávku. Proto také tato léčivka není úplně vhodná ani pro malé děti, kojící či těhotné ženy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47