Rukola vypadá jako plevel, ale je elixírem zdraví
Rukola patří mezi chutné, výrazné a velmi zdravé bylinky, které by neměly chybět v našem jídelníčku. Řekové ji jedí prakticky každý den. Je to možná i tím, že je nenáročná a můžete si ji bez problémů pěstovat i doma.
K čemu je dobrá
V kuchyňských úpravách se hodí do různých kombinací. Můžete si ji dát syrovou, přidat do složitějších salátů či udělat salát rukolový. Pokud nechcete ztrácet čas, lze ji zakápnout citronem a olivovým olejem a máte hotový výborný salát. Můžete ji ale i povařit či restovat. Kam ji budete chtít přidat, tam ji přidáte a vaše recepty rozhodně vylepší a vaši hosté na ně nezapomenou.
Obsah látek
Obsahuje celou škálu různých důležitých prvků, které jsou významné pro naše zdraví. Vedle obsahu vody a vlákniny je zdrojem různých vitaminů. Konkrétně jde o vitaminy A, B,C, E, K. Obsahuje i tuk, ale hlavně železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, měď, selen, ale také omega 3 a omega 6 kyseliny a lutein.
Účinky na zdraví
Rukola má výborné účinky na náš imunitní systém. Působí natolik silně, že ji lze považovat za dobrou prevenci před vznikem nádorového bujení. Působí ovšem také na zlepšení trávení. Odstraňuje plynatost, má silné antiseptické účinky. Také se hodí pro diabetiky, protože pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Pokud se chcete o diabetu dozvědět více, můžete se podívat například na článek zde. Má velký vliv na organismus mimo jiné proto, že pročišťuje krev, podporuje krvetvorbu a čistí játra, což se nám v dobrém vrátí. Chrání také naše srdce proti různým kardiovaskulárním onemocněním.
Hubnutí
Rukola se hodí při redukčních dietách různého typu. Určitě ji zařaďte do svého jídelníčku, protože vám zaručeně pomůže shodit nějaké to kilo a ještě získáte pevnější zdraví. Umí nastartovat váš metabolismus a poznáte to i tak, že zmizí pocity únavy a vyčerpanosti, ale naopak budete sršet energií.