Nebezpečná krása. Těmto kosmetickým produktům se vyhýbejte obloukem

 Krása 
24. června 2021 08:18 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drtivá většina kosmetických produktů obsahuje chemikálie, které se nám hromadí v krvi Pixabay
Velká část kosmetických výrobků prodávaných rovněž v Evropě obsahuje vysoké hladiny fluoru, což znamená i přítomnost potenciálně škodlivých polyfluoralkylačních látek (PFAS) známých také jako "věčné chemikálie“.

PFAS je skupina tisíců chemických sloučenin vyrobených člověkem, které se od poloviny 20. století používají při výrobě mnoha domácích a komerčních produktů.

Kosmetika zdraví škodlivá

V posledních desetiletích výzkum ukázal, že tyto chemikálie jsou spojeny se škodlivými účinky na zdraví lidí a zvířat. Přesto vědci ještě stále neznají plný rozsah nebezpečí, a to především kvůli velkému počtu různých sloučenin, jež se v kosmetických výrobcích nachází.

Vědci nyní zjistili, že chemikálie PFAS jsou běžné i v kosmetice prodávané po celém světě. Až 52 procent testovaných výrobků obsahovalo vysoké hladiny chemického fluoru, což naznačuje přítomnost PFAS.

"Jedná se o produkty, které se nanášejí kolem očí a úst s potenciálem absorpce kůží nebo slzným kanálkem a možným vdechováním nebo požitím,“ říká fyzik Graham Peaslee z University of Notre Dame. "PFAS je perzistentní chemická látka, která když se dostane do krve, zůstane tam a hromadí se.“

Při testování byly ve všech testovaných kategoriích kosmetických přípravků nalezeny vysoké hladiny fluoru, a to včetně rtěnek, základů, korektorů a mnoha dalších produktů. 

Těmto produktům se raději úplně vyhněte

Bohužel jde o většinu produktů na rty, a to včetně rtěnek, balzámů a dokonce i tekutých rtěnek. Vysoké hladiny fluoru vykazují také základy a pudry všeho druhu.

Ovšem naprosto nejhorší jsou voděodolné řasenky, které obsahují dokonce přes osmdesát procent těchto nebezpečných chemických látek. Běžné řasenky jsou na tom asi o polovinu lépe. A přes padesát procent škodlivých chemikálií mají také ostatní oční produkty, tedy oční stíny, tužky a linery.

Zatímco přítomnost samotného fluoru je pouze indikátorem pravděpodobného výskytu celého souboru PFAS, samostatná cílená analýza 29 produktů, a to včetně základů, řasenek a produktů na rty, potvrdila, že každá položka obsahovala mnoho chemikálií PFAS (v každé z nich bylo detekováno 4 až 13 chemikálií).

A co je úplně nejhorší, etikety těchto kosmetických výrobků nic o těchto chemikáliích neříkají, což je v rozporu s legislativou většiny západních zemí. Takže je ten správný čas začít se konečně zajímat o přírodní kosmetické produkty. Dále čtěte: Jak opravit sluncem poškozenou pokožku a zvrátit proces předčasného stárnutí kůže.

Zdroj info: Environmental Science and Technology Letters

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod