Pokud se snažíte zbavit tuku na břiše a nedaří se vám, zkuste se vyhnout zpracovanému masu a několika dalším potravinám

 Ostatní 
23. června 2021 18:25 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úprava jídelníčku může dokázat zázraky Depositphotos
Mít tuk kolem břicha je zcela normální a běžné. Naopak nepřirozené je mít minimum tělesného tuku a pekáč buchet na břiše. Problém je ale v typu tuku. Podkožní tuk nebo tuk, který můžete chytit a sevřít prsty, je menší hrozbou pro vaše zdraví než viscerální tuk, který leží hluboko v břišní dutině. Ten často vede ke zvýšenému riziku srdečních onemocnění, cukrovky typu 2 a vysokému cholesterolu.

Naštěstí se vším lze něco dělat. Cvičení je velmi důležité pro udržitelný zdravý životní styl a redukci tuku (snažte se každý den alespoň o 30 minut fyzické aktivity), ale i potraviny, které jíte, mají velký význam. A když se některým úspěšně vyhnete, zcela určitě se alespoň části břišního tuku zbavíte. Které potraviny to tedy jsou?

Sýr

Sýr má vysoký obsah kalorií a nasycených tuků. To neznamená, že všechny mléčné výrobky jsou zcela zapovězeny. "Jsou tu i zdravé možnosti, například ty z odstředěného mléka, které stále dodávají tělu potřebné bílkoviny a vápník, říká nutriční specialistka Divya L. Selvakumar. Přesto, pokud se snažíte o štíhlejší bříško, zkuste to jako Francouzi a držte se dál od zpracovaného taveného sýra a místo toho zvolte malé porce sýrů bez přísad.

Zpracované maso

Maso může být zdravou součástí vaší stravy, koneckonců zásobuje vaše tělo bílkovinami, které pomáhají udržovat hladinu energie a podporují produkci nových svalových buněk. To znamená, že zpracované maso s vysokým obsahem nasycených tuků (to zahrnuje i slaninu), není vůbec vhodné.

"Pokud se snažíte získat ploché břicho a zhubnout, je nejlepší vyhnout se konzumaci zpracovaného masa (jako je hovězí trhané maso, párky, salám, uzená slanina a masové konzervy),“ poznamenává Selvakumar. "Zpracované maso velmi často obsahuje vysoké množství soli, tuku a cholesterolu, což může také zvýšit výskyt srdečních onemocnění.“ Místo toho vybírejte z libových mas, jako je kuřecí, krůtí a ryby.

Salátový dresink s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku

Pravděpodobně jste už slyšeli dobrou zprávu o tom, že dodržování středomořské stravy (s vysokým obsahem chudých, antioxidačně balených potravin, jako je olivový olej, listová zelenina a ryby) dokáže s vaší myslí a tělem zázraky. Selvakumar však varuje, že salátový dresink s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku může být ve skutečnosti docela nezdravý, pokud obsahuje geneticky modifikované oleje, které byly zahřáté, lisované nebo rafinované. K tomu se do takových hotových dresinků ještě často přidává kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, umělých příchutí a konzervačních látek. Místo toho si raději připravte doma vlastní dresing z panenského olivového oleje.

Rafinovaný chléb a cereálie

Rafinované sacharidy, jako je chléb, jsou dalším jídlem, které by mělo být ve zdravé stravě omezeno. Jedna studie zjistila, že strava bohatá na tzv. husté acelulární uhlohydráty podporuje přírůstek hmotnosti. Zkuste místo toho lněný chléb, žitný chléb, ovesný chléb nebo celozrnný chléb.

Často se říká, že nejdůležitějším jídlem dne je snídaně, ale pokud snídáte několik misek s cereáliemi, pak především snídáte doslova haldu cukru. Takže pokud milujete cereálie, zkuste ty s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny.

Jaké další potraviny vyloučit

Začněme nápoji. Samozřejmě, že pokud usilujete o ploché bříško, vyhnete se limonádám, džusům a alkoholu. Zcela jistě se také vyhnete koláčům, buchtám a dortíkům.

Pozor ale na záludné potraviny. Například na tzv. dietní tyčinky. "Balená jídla, tyčinky a koktejly mohou obsahovat nežádoucí konzervační látky a mají také vysoký obsah sodíku,“ říká Selvakumar. Ovoce, okurky a ořechy jsou rozhodně vhodnější svačiny.

Samozřejmostí je také vyřazení smažených potravin, ať už jde o vaše oblíbená smažená křidýlka z fastfoodu za rohem, nebo pytlík čipsů večer u televize.

Takže zkuste poupravit svůj jídelníček a uvidíte, jak tuk na vašem bříšku půjde dolů. Dále čtěte: Tato jídla jsou pro vaše tělo ještě horší než hromada cukru.

Zdroj info:
Byrdie

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?