Přichází čas třešní. Sladkého ovoce, které má mnoho pozitivních účinků na lidské zdraví

 Zdraví 
18. června 2021 18:57 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hrstička třešní denně udělá se zdravím divy Pixabay
Ovoce, které si můžeme dopřát jen dva měsíce v roce, ale které má velkou léčivou sílu. Možná to nevíte, ale přiměřená konzumace třešní má zajímavé zdravotní benefity. Máme další informace.

Třešně patří mezi původní české ovoce. Vedle planých druhů existují různé vyšlechtěné odrůdy. Podstatné je, že jsou všechny velmi zdravé a jejich čas právě přichází.

Obsah důležitých látek

Třešně jsou doslova nabité různými důležitými látkami, které naše tělo potřebuje. Jsou pro nás zdrojem vitaminu C, vitaminů z řady B, provitaminu A, vitaminu E, kyseliny listové, vápníku, železa či draslíku. Najdeme v nich i dostatek jódu, zinku, křemíku a fosforu. Hodně důležité pro zdraví jsou antokyany, které tvoří typické zbarvení, ale spolu s dalšími látkami přináší hodně pro náš organismus. V třešních je rozpustná i nerozpustná vláknina.

V čem třešně prospějí

Pravidelná konzumace třešní může pomoci s mnoha potížemi. Jednak doplníte všechny výše uvedené látky, takže budete pochopitelně zdravější. Antokyany pomohou spolu s vitaminem C a dalšími složkami budovat kolagen. Mají též silný antioxidační účinek, což je velmi důležité. Zpomaluje se také stárnutí buněk a uchovávají se zdravé cévy. Někdy se antokyany považují za látky schopné působit proti rakovině, a to jak preventivně, tak i při léčbě. Třešně by neměly chybět v jídelníčku osob s nemocnými játry, ledvinami a střevy. Třešně působí velmi dobře proti dně, protože pomáhají z těla vylučovat kyselinu močovou. Více o této nepříjemné nemoci se můžete dozvědět třeba zde. Třešně snižují hladinu zánětů v těle, zlepšují krvetvorbu a vylučování vody z těla. Působí očistně, pomáhají mozkové činnosti a zlepšují trávení, obzvlášť se osvědčují proti zácpě. Zajímat by se měli i lidé s parodontózou a vzhledem ke složení mohou pomoci i v boji s nadváhou, protože mohou být zdravou alternativou k různým sladkostem.

Jak použít

Nemusíte jíst zrovna kilo třešní denně. To by ostatně nebylo úplně vhodné, protože energeticky se kilogram třešní rovná zhruba jedné tabulce čokolády. Sníst ale denně kolem 250 gramů třešní je docela rozumné. Potíž je samozřejmě ve chvíli, kdy třešně nejsou k dispozici. Existuje ale řada způsobů, jak si je uchovat i pro další období. Třešně můžete naložit do pálenky. Tu pak můžete používat zhruba po třech týdnech macerování jako třešňovou tinkturu. Po kapkách tak bude sloužit a účinkovat na náš organismus. Kompoty s co nejmenším množstvím cukru pomohou proti dně. U ní se doporučuje konzumace alespoň hrsti třešní denně. Někdy se třešně nechávají zkvasit s medem. Na tři kila třešní se použije kilo medu. Lze si také připravit šťávy. Část účinných látek se při tepelné úpravě ztratí, ale některé zůstanou. Jak ovšem uvádí neurolog MUDr. Zbyněk Mlčoch, třešně by se měly trhat ráno nebo večer, kdy není příliš teplý den. Trhat by se měly pokud možno se stopkou a i se stopkou také opláchnout.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve