Nenechejte kyselinu močovou zničit vaše zdraví. Dna je velmi bolestivé onemocnění

 Zdraví 
23. listopadu 2020 08:31 / Ema Maxová
  3
📷
5 fotografií v galerii
V první řadě byste měli změnit svůj jídelníček a s ním také životní styl Depositphotos
Dna je metabolická porucha. Je to onemocnění, při kterém se produkuje nadmíra kyseliny močové, jejíž důsledkem je artritida, která postihuje především nohy. Přestože dna neboli pakostnice zní mnohým lidem jako historická nemoc, pro řadu jiných jsou dnavé záchvaty nepříjemnou realitou. Dna postihuje muže více než ženy. Dokonce až dvacetkrát častěji.

O tom, že trpíte dnou, nemusíte vědět celé roky. Zpočátku se totiž nemoc nijak zvláštně neprojevuje.

Pokud vám lékař odhalí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, mějte se na pozoru a začněte co nejrychleji jednat. Jinak se můžete později potýkat s dnou. Choroba se projevuje právě zvýšením hladiny kyseliny močové v krvi a ukládáním krystalů její soli do kloubů, šlach a ledvin.

Uložené krystaly vyvolávají silně bolestivé zarudnutí až akutní záchvaty. Nejzávažnějším projevem choroby je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde může tvořit kameny, nebo vyvolat záněty a v nejtěžších případech i selhání ledvin.

Projevy

Dna se objevuje nenápadně a v první fázi může jít jen o zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Nemoc se chystá ke svému prvnímu většímu projevu, záchvatu. Ten se objevuje v podobě prudkého nástupu nesnesitelné bolesti některého kloubu. Nejčastěji jde o palec na noze, ale není to pravidlo. Kloub může zčervenat a napuchnout. Je citlivý na dotyk a nemocný může pociťovat zimnici či mít zvýšenou teplotu. Pokud lékař potvrdí diagnózu, je to pro nemocného výhoda, protože může začít s léčbou a přijmout příslušná dietní i pohybová opatření.

Pokud záchvat odezní sám, následuje období klidu. Po něm přichází další série záchvatů. Nemoc se může stěhovat do různých kloubů. Nejpostiženější jsou klouby menší, ale mnozí si stěžují i na kruté bolesti kolen, kyčlí či ramen. Někteří nemocní vnímají i potíže zažívací. Dostavuje se pálení žáhy, průjem, nadýmání, ekzémy a další problémy.

Příčina

Z průzkumů vyplývá, že u 20 % pacientů je primární příčinou rodinná dědičnost. U 80 % pacientů je dna vyvolána nesprávnou životosprávou, přejídáním (vysokým příjmem bílkovin, tuků a cukrů) na jedné straně a nízkým energetickým výdejem na straně druhé. Nemoci se tak lze vyhnout, pokud si včas upravíte jídelníček. 

Dna bývala v minulosti velmi vzácné onemocnění, kterým trpěli hlavně císaři, králové a šlechta všeobecně, proto je přezdívána jako "nemoc králů" dnes také "nemoc bohatých".

Plíživá hrozba

Stav, kdy je hladina kyseliny močové již zvýšena, ale pacient nepociťuje žádné subjektivní příznaky, může trvat rok i déle. Pak ale začnou člověku bolestivě otékat klouby nohou či rukou. Nejčastěji bývá postižen palec u nohy. Zvýšená citlivost se projevuje hlavně v noci a nemoc může provázet i zvýšená teplota. Spouštěčem může být alkohol, stres, infekce, či nezřízená konzumace jídla.

Léčba

Lékaři předepíší léky na bolest a léky na snížení hladiny kyseliny močové. Doporučí dietní opatření, které spočívá v omezení konzumace masa, luštěnin, alkoholu a dalších potravin s vysokým obsahem purinů. Taktéž je doporučen pravidelný pohyb. Léčba relativně dobře zabírá, ale nikoli u všech nemocných. Problém je samozřejmě v tom, že nejsme stejní a každý člověk se s nemocí jinak vyrovnává. Každému také zvýšenou hladinu kyseliny močové působí jiné potraviny.

Je tomu totiž tak, že například tolik zatracované maso má rozhodně méně purinů než třeba zelený hrášek. Kysané zelí je pro někoho bez problémů konzumovatelné a jinému vyvolá záchvat dny. Podobné potíže popisují někteří nemocní po požití brambor. Lékaři také často radí nemocným konzumovat ovoce bez omezení, což vede ke zvýšenému příjmu fruktózy, která jednak vede k nadváze, ale také k inzulinové rezistenci, a navíc se fruktóza v játrech štěpí na látky, které přispívají ke zvýšení hladiny kyseliny močové, takže si dnu můžete naopak velmi zhoršit. Je zde proto velký prostor pro nemocného, aby vnímal své vlastní tělo a zkoušel, co mu prospívá a co škodí.

Domácí léčba

Už naše babičky doporučovaly na dnu jíst třešně. Je dokonce jedno, zda jde o třešně čerstvé nebo kompotované. Pokud jich sníte asi 250 g denně, můžete udržet dnu na uzdě. Příznivě působí i jahody.

Pozitivně působí i pravidelné pití zeleného čaje. Obecně je třeba dodržovat pitný režim a pít dost vody, aby se škodliviny měly možnost vyplavit a neusazovaly se v těle. Doporučuje se zhruba 2 litry vody na den. Pozor si dejte na železo, které má tendenci zánět u některých osob zvětšovat. Vhodný je zvýšený příjem vitaminu C a E. Pomáhají omezit zánětlivé reakce v těle. Z bylin je velmi chválen tužebník v podobě tinktury. Třikrát denně patnáct kapek mnoha nemocným pomohlo.

Další významnou složkou je pohyb a snížení váhy. Pohybová aktivita některým nemocným pomáhá i při nástupu akutního záchvatu. Pohyb totiž rozproudí krev i metabolismus a může pomoci upravit hodnoty kyseliny močové. Také pomáhá udržet klouby v hybnosti a brání jejich deformacím. Někteří nemocní nedají dopustit na studenou sprchu na nohy a relaxační masáže postižených partií. Obecně ale platí, že prochladnutí nemoci neprospívá.

Každopádně vnímejte, co způsobuje problémy vám a co vám přináší úlevu. Zkoušejte vynechat i jiné potraviny, než které vám někdo poradí, protože právě u vás může zabrat něco jiného. Psali jsme také: Pokud chcete pro své zdraví opravdu něco udělat, začněte hubnout. Poradíme, jak začít.

Témata: nemoc, králů
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47