Mono dieta získává stále větší popularitu. Je ale nebezpečná, raději ji ani nezkoušejte

 Zdraví 
15. listopadu 2020 08:28 / Mirka Malá
  1
📷
5 fotografií v galerii
Touha po štíhlosti nutí lidi zkoušet různé diety Pixabay / oleg_mit
Existuje mnoho podivných diet a mono dieta je jednou z nich. Na sociálních sítích sice získává stále větší popularitu, ve skutečnosti je to ale hodně hloupá dieta. A taky nebezpečná.

Mono dieta je totiž ta, v rámci které jíte pouze jednu potravinu stále dokola. Takže už z této podstaty je jasné, že rozhodně nejde o zdravý způsob hubnutí.

Co je mono dieta

Pravá mono dieta vyžaduje, abyste omezili konzumaci prakticky veškerého jídla kromě ovoce, čímž se vlastně tato dieta velmi podobá ovocné dietě.

Mono dietu proto nepodporují žádní výživoví odborníci a navíc před ní varují. Tato dieta, stejně jako ta ovocná, je plná cukrů z ovoce a způsobuje problémy s hladinou inzulínu a s nedostatkem energie pro tělo.

Pokud by se náhodou někdo chtěl dobrovolně trápit tím, že bude jíst jen jednu potravinu stále dokola, pak odborníci doporučují držet se bílkovin, nejlépe vajec, čistě proto, že je to referenční proteinové jídlo číslo jedna, které obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Pak doporučují krůtí maso nebo lososa.

Proč jíst jen jednu potravinu?

Ať už budete držet mono dietu nebo ovocnou dietu, zcela jistě rychle zhubnete, protože tělu nedodáte prakticky žádnou energii. Budete ale riskovat větší či menší zdravotní problémy. Takže proč byste vlastně měli jíst jen jednu potravinu? Zhubnout lze přece lepšími a zdravějšími způsoby.

Odborníci proto mono dietu otevřeně považují za velmi hloupou, i přes fakt, že mnozí si ji přizpůsobují podle vlastních preferencí. Jedí zkrátka dokola jen kuřecí maso, nebo třeba rajčata. Ale jen si to představte. Jak dlouho to vydržíte? Navíc jak už bylo řečeno, tato dieta je pro organismus nebezpečná.

A co víc, po mono dietě zcela určitě zhubnete, protože tělu dáte jen minimum kalorií. Pokud budete mít štěstí, vaše tělo to přežije bez nějaké závažnější zdravotní újmy. Až se ale vrátíte ke svému obvyklému způsobu stravování, přiberete nejen to, co jste zhubli, ale ještě i nějaké to další kilo navíc. Dále čtěte: Nezanedbejte péči o pleť a vlasy. Než se dostanete do kosmetického studia, pomůže obyčejný jogurt.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47