Trhání zubů moudrosti se může zkomplikovat. Připravte se na to

 Zdraví 
14. listopadu 2020 11:00 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Samotná extrakce zubů nebolí, protože vám stomatolog píchne anestetikum  Depositphotos
Z trhání zubů moudrosti má obavy téměř každý, což je pochopitelné. Pokud vám extrakci osmiček lékař doporučil, neměli byste otálet. V případě, že vám bude zubař zuby pouze trhat, ke strachu není důvod. Horší bude, pokud musíte jít na chirurgický zákrok, jehož součástí je rozříznutí dásně a často i samotného zubu. Hůře se vám dásně budou hojit a může dojít i k několika komplikacím. Zjistěte, co od trhání osmiček můžete očekávat a jak se po zákroku zachovat.

Pokud někomu vyrostly zdravé zuby moudrosti, nebo je v puse vůbec nemá, může se zaradovat. Většinou se totiž rychle kazí. Horší důvod k extrakci osmiček je nečekaný zánět. V takovém případě byste si je měli nechat vytrhnout okamžitě. Zuby moudrosti často nerostou dobře. Mohou být různě otočené a tlačit na další zuby. Některé bývají i neprořezané. Pokud se tento případ týká právě vás, musíte se objednat na chirurgický zákrok.

Trhání zubů moudrosti nebolí

Pokud se bojíte bolesti během trhání zubů, uklidníme vás. Nebolí to. Extrakce zubů vždy probíhá v lokální anestezii. Zubař vám píchne injekci a budete mít znecitlivěnou téměř půlku tváře. Můžete se nechat uspat úplně, ale celkovou anestezii vám pojišťovna neproplatí.

Pokud se chystáte na stomatochirurgii, při rozřezávání dásně a odstraňování kosti, která může blokovat přístup ke kořeni zubu, pravděpodobně ucítíte nepříjemný tlak. Výrazně bolet vás to však nebude. Věřte, že horší je zvuk zubařských nástrojů a křupnutí zubu při jeho rozřezávání.

Po extrakci se vytvoří krevní sraženina

Očekávejte, že po trhání zubů se vám vytvoří krevní sraženina, která je důležitá k tomu, aby se vám dáseň zahojila. Nesnažte se jí nijak zbavit. Nenajíždějte na ni jazykem. Neměli byste ani kouřit, cvičit, plivat nebo pít brčkem. Všechny tyto činnosti by krevní sraženinu mohly ohrozit. Dáseň by následně více bolela a byla náchylnější k infekci. 

Dále byste měli jíst jídla, která nemusíte kousat. Příhodné jsou přesnídávky, jogurty či důkladně rozmixované potraviny. První den či dva si nečistěte svůj chrup. Pokud se klasické trhání zubů zdaří, uzdravíte se za tři až čtyři dny. Po chirurgickém zákroku se vám budou dásně hojit mnohem déle. Z nejhoršího stavu se dostanete zhruba za týden. Celkové zahojení pak přichází až po měsíci.

Po složitější extrakci osmiček vás čekají zdravotní komplikace

Samotnou extrakci zubů nebudete téměř cítit, ale bolest udeří, až začne mizet lokální anestezie. Při běžném trhání bolesti nebývají tak výrazné. Velkou bolest ucítíte zejména po zákroku. Od stomatologa byste měli dostat recept na silně tišící léky, které nejsou běžně dostupné v lékárnách. Po nich by se vám mělo ulevit.

Počítejte s tím, že několik dní budete jen ležet v posteli a skuhrat. Očekávat můžete i migrény, horečky a velký otok. Pokud takové komplikace nepřijdou, můžete se radovat, ale raději s nimi počítejte. Můžete být už jen mile překvapení. Každý prožívá potíže po extrakci v závislosti na složitosti zákroku.

Ve chvíli, kdy se vám zvětší tvář, nepanikařte, jde o běžný projev po chirurgickém zákroku. Několik dní obličej ledujte. Díky tomu se bolest trochu zmenší a rychleji se vám dásně zahojí. Dále čtěte: Rýmovník je výjimečná rostlina. Nahradí léky, které zmírňují projevy nachlazení a skvěle podpoří vykašlávání.

Po extrakci zubů vás mohou provázet i trochu horší komplikace. „Jestliže se v následujících dnech po výkonu objeví škubavé bolesti v ráně a postižená oblast je teplejší a červenější, svědčí to pro zánětlivý otok,“ tvrdí Prof. MUDr. Jiří Mazánek DrSc. V tomto případě vám nezbývá nic jiného, než kontaktovat svého stomatologa.

Dásně po zákroku mohou krvácet

Většina lidí se zděsí, když po zákroku neustále cítí v ústech krev. Děje se to hlavně po chirurgickém zákroku a sešití dásně. První den po odstranění zubů moudrosti může dojít ke krvácení z rány, takže nejde o nic neobvyklého.

Krvácení zpomalíte jednoduchým způsobem. Namočte gázu do vlažné vody a vyždímejte ji. Následně ji opatrně vložte na ránu a lehce stiskněte čelisti. Tento postup proveďte několikrát, dokud se krvácení nezlepší. Pokud vaše rána krvácí dlouho a hodně, neváhejte a kontaktujte svého stomatologa. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod