Pokud chcete pro své zdraví opravdu něco udělat, začněte hubnout. Poradíme, jak začít

 Zdraví 
13. listopadu 2020 08:04 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sladké a přejídání patří k základním chybám v naší výživě Pixabay
Opakovaně v médiích zaznívají varování, že problémy s nemocí COVID-19 mají hlavně lidé obézní, kteří v důsledku své obezity trpí cukrovkou či hypertenzí. Vezměte rozum do hrsti a pokud chcete pro své zdraví něco udělat, začněte hubnout.

Obezita je zdraví škodlivá. To není nic nového. Podílí se na vzniku mnoha civilizačních nemocí a v současné době je rizikovým faktorem i u onemocnění COVID-19. Nechceme nikoho zbytečně děsit, ale současně platí, že nejvíce toho pro své zdraví můžeme udělat my sami, a hlavně s předstihem. Někteří lidé jsou sice obézní bez svého zavinění, ale patří spíš k menšině. Většina se k obezitě poctivě projí.

Jak začít

Nejdůležitější věc je uvědomit si, že jsme každý jiný. Druhou důležitou věcí je fakt, že funguje mnoho postupů pro redukci váhy, ne jenom jediný. Třetí věcí pak je, že pokud se vrátíme k původnímu stylu života, váhu opět nabereme. Zde nejde o žádný jo-jo efekt, ale o jednoduchý logický fakt. A konečně si uvědomme, že sport a pohyb je sice nesmírně důležitý, ale není zdaleka klíčový. Začátek hubnutí je ve správné stravě. Dávky by měly být přiměřené a měly by obsahovat potřebné živiny. Bílkoviny, tuky, vlákninu, vitaminy, enzymy. Sacharidy též, pokud nezvolíte naprosto bezsacharidovou stravu, což je pro rychlou redukci docela výhodné, ale je relativně obtížné u toho vydržet delší dobu. Nejjednodušší cestou je vyřadit všechno sladké a místo bílého pečiva zařadit pečivo celozrnné s důrazem na žitnou mouku místo pšeničné. U příloh volit raději brambory než knedlíky a nepřejídat se.

Zastavte přejídání

Pokud se nechcete pouštět do náročných diet a složitě konstruovaných jídelníčků, zkuste variantu, kdy sice vyřadíte sladké, ale jinak se budete stravovat relativně normálně. Jen si dejte vždy o něco méně, než byste si dali dříve. Pokud budete mít pocit hladu, snězte nějaký kousek zeleniny, třeba papriku nebo rajče. Dobrou variantou je pití čajů. Uvařte si nějaký dobrý, pochopitelně neslazený. Protože je třeba stejně při hubnutí dbát na pitný režim, můžete si dát vždy při pocitu hladu čaj. Ovocné čaje budou příjemné svou jemně nasládlou chutí. Zelené a černé zase urychlí váš metabolismus a budete lépe spalovat tuky. Nastavte si nějaký poslední termín, kdy budete večer jíst. Představy, že to bude v šest večer, bývají liché. Spíš si hodinu odvoďte od času, kdy jdete spát. Jezte naposledy dvě až tři hodiny před spaním.

Zařaďte pohyb

Teprve s mírným odstupem zařaďte do svého hubnutí pohyb. Je ale třeba začít s citem. Nepotřebujete si kupovat žádné vybavení, můžete začít prostě a jednoduše s procházkami. Pořiďte si třeba jednoduchý sportovní náramek nebo chytré hodinky a dbejte na to, abyste ušli za den alespoň deset tisíc kroků. Pro začátek to bohatě stačí. Jak se bude vaše váha snižovat, můžete zvolna přidávat dávku a můžete si také troufnout na náročnější cvičení. Možná zařadíte běh, ale lepší volbou je plavání, které nezatěžuje klouby a umožňuje pohyb i velmi obézním lidem. U plavání musíme bohužel počkat na znovuotevření bazénů. Doma si ale můžete cvičit podle libosti. Všelijakých kursů najdete na internetu dost.

Pár fint

Na závěr doporučujeme ještě pár fint, které jsou docela jednoduché, ale mnoha lidem v hubnutí pomohou. Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na hodné bakterie, které potřebujeme pro správné fungování střev. Mohou to být neslazené kysané mléčné nápoje, ale také čerstvé kysané zelí či jiná kysaná zelenina. A pokud vám tyto věci nechutnají, pak si kupte laktobacily v lékárně. Správné fungování střev totiž hubnutí pomáhá. Navíc se tímto postupem zbavíte i nadýmání, jak se můžete dočíst v článku zde.

Také se snažte zakomponovat zeleninu i tam, kam byste ji třeba nedávali. Salát z jablek a mrkve s citronem, pochopitelně bez cukru, je celkem běžný. Ale co takhle přidat do ovocného salátu najemno nasekaný řapíkatý celer v poměr zhruba půl na půl. Pokud přidáte ještě trochu bílého jogurtu, získáte skvělý dezert vhodný i pro hubnutí. Pohyb si ordinujte hlavně tehdy, když potřebujete něco vyřídit a dříve byste jeli autem. Naučte se chodit na nákup či na různé úřady pěšky. Případně vystupte o stanici dřív a zbytek dojděte. Jsou to jednoduché triky, které ale zabírají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum