Rýmovník je výjimečná rostlina. Nahradí léky, které zmírňují projevy nachlazení a skvěle podpoří vykašlávání

 Zdraví 
05. listopadu 2020 08:20 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Rýmovník obsahuje vonné silice, které podporují vykašlávání Depositphotos
Rýmovník je jedna z výjimečných bylin. Už název o něm napovídá, že léčí nachlazení. Zmírní rýmu, bolest hlavy i zvýšenou teplotu. V takových případech dokáže spolehlivě nahradit chemicky vytvořené léky. Voňavá rostlinka blahodárně působí i na další zdravotní neduhy, u kterých byste to patrně nečekali.

Léčba rýmovníkem je jednoduchá, nevyžaduje pokročilé bylinkářské znalosti. Listy rostliny se využívají různými způsoby. Můžete je rozžvýkat, udělat si z nich čaj nebo je inhalovat. Můžete s nimi dochutit i polévku. Rozhodně by byla škoda ho v domácnosti nemít.

Nachlazení

Nachlazení jednou za čas přepadne každého. Na rýmu a bolest v krku můžete namísto léků sáhnout po rýmovníku. Obsahuje vonné silice, které podporují vykašlávání. Dále je bohatý na vitamin C, pomůže vám v boji proti virům a posílí imunitní systém.

Na rýmu je ideální inhalace. Lístky rýmovníku vylouhujte v horké vodě a vdechujte páru. Listy můžete i rozlomit a pár minut k nim čichat. Na bolest v krku zabírá čaj z rýmovníku. Stačí si natrhat několik lístků a zalít je horkou vodou. Dávejte si ho několikrát denně. Bolest v krku pomáhá zahnat i žvýkání rýmovníku.

Stres a úzkost

Prožíváte těžké období plné stresu a úzkostí? Musíte najít způsoby, jak se naučit zklidnit a relaxovat. Může vám pomoci rýmovník. Ukázalo se, že má mírně sedativní účinky, takže vás trochu uklidní. Udělejte si chvilku pro sebe, vylouhujte si lístky rýmovníku a čaj z něj vypijte. Pokud máte potíže se spánkem, dejte si ho těsně před spaním.

Zažívací potíže

Pokud vás bolí žaludek, zkuste sáhnout po rýmovníku. Většina lidí si ho spojuje pouze s přírodním lékem na nachlazení, ale on dokáže ulevit i od bolesti břicha. Rýmovník umí zmírnit zánět žaludku. Funguje i na zklidnění dráždivého tračníku. Udělejte si z něj čaj. Zároveň snězte denně několik lístků.

Ochrana ledvin

Rýmovník vás dokáže zbavit různých toxinů v těle, protože stimuluje močení. Pročistí lymfatický systém. Odvádí přebytek tuků a soli. Podporuje zdravou funkci ledvin a napomáhá při odstranění ledvinových kamenů. Dále čtěte: Vodní kefír z krystalu tibi je elixírem zdraví, který vás postaví na nohy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve