Správné dýchání je třeba cvičit. Rozhoduje o našem zdraví víc, než jsme ochotni si připustit

 Zdraví 
01. listopadu 2020 08:21 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Správné dýchání lze cvičit v pohodlí domova Depositphotos
Pokud máte dojem, že na dýchání nemůže být nic zas tak složitého, dost se mýlíte. Správné dýchání je třeba cvičit a rozhoduje o našem zdraví víc, než jsme ochotni si připustit.

O dýchání řada z nás začne uvažovat až ve chvíli, kdy je něco hodně v nepořádku. Píše se o nemocných s covidem, kteří potřebují kyslík a umělou plicní ventilaci. Co ale většina lidí netuší, že jen málokdo umí dýchat opravdu správně.

Jak vypadá správné dýchání

Správné dýchání by mělo být hluboké, klidné a pravidelné. Mělo by se dít nejen do hrudníku, ale při nádechu by měla být ve značném pohybu i bránice. Nádech jako kdyby plnil celé vaše tělo. Protože tento druh dýchání není velké části lidstva vlastní, není divu, že dochází k různým onemocněním. Přitom snadnou pomocí může být už jen to, že si na správné dýchání čas od času vzpomeneme a po určitou dobu se snažíme dýchat správně. Čím častěji takové cvičení provedeme, tím lépe. Postupně se tak tímto cvičením v technice dýchání zdokonalíme a budeme moci dýchat správně i bez přílišného soustředění.

Vedle toho lze používat dechové techniky i při všelijakých životních situacích. Pokud chceme své dýchání dostat pod kontrolu, měli bychom počítat v klidovém režimu se zhruba 13 nádechy a výdechy za minutu. Při nádechu by měl vzduch postupně obsadit celý prostor plic a posunem bránice se dostat i směrem dolů. Rovněž výdech by měl být klidný a plynulý. Zbrklé a zrychlené dýchání vede naopak k hyperventilaci, ze které můžete dostat bolení hlavy a mít všelijaké potíže.

V čem nám správné dýchání pomůže

Správné dýchání zajistí našemu tělu dostatečný přísun kyslíku a odvod oxidu uhličitého. To je ten nejzákladnější smysl dýchání. Naše tělo kyslík potřebuje a oxid uhličitý působí naopak toxicky. Určitě nám správný dech pomůže při stresu. Jste-li majiteli chytrých hodinek, možná jste si všimli, že některé druhy mají i návod na zklidnění při stresu právě pomocí klidného a prohloubeného dýchání. To ale není zdaleka všechno. Správné dýchání, které zajistí dostatečný přívod kyslíku, se podílí na zlepšení naší imunity. To už je něco, co naše zdraví přímo ovlivňuje. Studie také ukazují na zvýšení počtu červených krvinek.

Správná technika dechu vás ale zbaví i různých bolestí. Může jít o bolesti svalů po námaze, ale i o bolesti, které jsou přítomné v důsledku různých poškození organismu. I když vás bolí břicho, můžete se části bolesti zbavit vhodným dýcháním. Dobrý přísun kyslíku zlepší prokrvení i v mozku, takže budete soustředěnější, budete schopni lépe řešit zadané úlohy a problémy. Dobrý dech umí upravit i vysoký krevní tlak směrem k normálu. Postupně se zlepšují i různé projevy stárnutí. Z dlouhodobého hlediska můžete mít lepší pleť, méně šedých vlasů, méně kyseliny močové v krvi, takže zlepšíte či eliminujete záchvaty dny. Vlivem pohybující se bránice a vyššímu obsahu kyslíku se zlepší i vaše trávení.

Jak se dobrat ke správnému dýchání

Cest ke správnému dýchání je řada. Jednu jsme naznačili už v prvním odstavci. Sami sebe můžeme cvičit. Takové cvičení lze provádět kdykoliv. Doma, v práci, při cestě autem či hromadnými prostředky, při čtení či běžné činnosti. Vedle toho si můžete vzít na pomoc cvičitele jógy či jiné odborníky na dech. Je také velmi užitečné provozovat pohybové aktivity, které mají za následek přirozeně vyšší okysličení. Při rychlé chůzi a běhu, nebo při cvičení s nářadím či dalších pohybových aktivitách si tělo samo říká o kyslík. Jen je třeba jej dodat hlubokými nádechy.

Dýchání v klidovém režimu by mělo probíhat nosem a mělo by být neslyšné a nenápadné. Při sportu tomu může být jinak, ale pochopitelně i tam je cílem tréningu snížit náročnost dýchání a zabezpečit tělo kyslíkem bez zbytečných nervů a lapání po dechu. Dechové cvičení a schopnost správně dýchat se vám může hodit i v době, kdy se rozvine některé onemocnění. A nemusí to být jen covid. Může jít třeba o CHOPN či jiné neléčitelné nemoci plic. Více o tom třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod