Při covidu vsaďte na pitný režim. Přinášíme podrobnější informace

 Zdraví 
29. října 2020 17:17 / Bronislava Silná
  7
📷
4 fotografie v galerii
Při horečce i při průjmu potřebuje tělo zvýšit příjem tekutin Pixabay
O nové nemoci, kterou vyvolává nový koronavirus, se toho napsalo mnoho. Řada lidí se ale dostává do zbytečných problémů jen kvůli špatnému pitnému režimu.

Představte si situaci, že se necítíte dobře, svaly vás bolí, nejraději byste se ani nehnuli. Nějakým zázrakem se donutíte jít na test, který vyjde pozitivní. Ale jak fungovat dál? Důležité je, aby okolí pomohlo. Zvlášť starší lidé mohou mít velký problém.

Kdy hrozí dehydratace nejvíc

Jak už všichni vědí z různých článků o projevech nového koranaviru, příznaky mohou být velmi různé. Jedním z příznaků ale je také průjem, případně zvracení. Nepatří sice mezi hlavní příznaky, ale přesto se docela často objevuje a obzvlášť u starších pacientů. Jestliže se pak zkombinuje svalová bolest, horečka a právě průjem nebo zvracení, může být na světě značný problém. Pokud je navíc takový pacient ponechán sám svému osudu, bude během krátké doby na tom tak špatně, že nebude v jeho silách stav přežít. Právě u těchto pacientů se dá účinně předcházet hospitalizaci a úmrtí, pokud dohlížíme od počátku nemoci na pitný režim.

Co pít

Záleží samozřejmě na okolnostech. Klíčové je, aby nemocný vůbec chtěl něco pít. V první fázi proto vycházíme vstříc a dopřáváme k pití to, co má dotyčný rád. Pokud je zřejmé, že nemocný nepřijímá ani potravu, budeme vděční, jestliže bude pít třeba i slazené limonády. Zatímco mladšímu člověku na hubnutí škodí, staršímu covidovému pacientu mohou udělat dobře. Velmi zajímavou volbou mohou být pochopitelně kvalitní čerstvě lisované ovocno-zeleninové šťávy. U někoho pomůže střídat různé nápoje. Celkově pak vypije více tekutin.

Nezapomeňme, že při nemoci může být velmi užitečný masový či zeleninový vývar. Obsahuje nejen tekutiny, ale také minerály. Má výrazně jinou chuť a může posílit organismus. Obsah soli je užitečný ať kvůli pocení při horečce, tak i kvůli úpravě vnitřního prostředí po průjmu. Jestliže je přítomné zvracení, můžeme se pokusit ho zastavit podáváním ledově vychlazené coly. V tomto případě té s cukrem. Chladnější nápoje se hodí při horečce. Ale naopak pomocí horkého čaje je možné vyvolat pocení, které horečku účinně srazí. Naučte se improvizovat.

Když nemocný nepije

Jestliže vidíme, že je naše snaha marná a nemocný nevypije ani litr tekutiny za den, či je množství přijímaných nápojů včetně polévky výrazně pod touto hranicí, měli bychom s předstihem přivolat lékaře. Jestliže nebude považovat za nutné okamžitý převoz do nemocnice, ještě vždy je tu možnost naordinovat infuzi doma. Bude k vám sice muset dojít sestra či jiný zdravotník, ale určitě jde o docela dobrou variantu. Takové zásahy nemusejí navíc trvat příliš dlouho. Nemocný se může poměrně rychle vzchopit a v dalším uzdravování už pokračovat klasicky. O dalších možnostech, jak mohou infuze zásadně pomoci, si přečtěte článek zde. Je ale pravděpodobné, že zvolí převoz do nemocnice. V takovém případě vybavte svého blízkého mobilním telefonem a informujte ho, že vzhledem k infekčnosti onemocnění nebudete moci do nemocnice docházet. Pro řadu pacientů jde o výrazně stresující faktor a spojení alespoň přes mobil pomůže. Horší je, když nemohou mobil ani udržet v rukou. Zkuste proto domluvit se zdravotníky, že alespoň občas dají nemocnému mobil s hovorem k uchu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve