Houba nesmrtelnosti podpoří imunitu, vyčistí ledviny a pomáhá při Alzheimerově chorobě

 Zdraví 
25. října 2020 09:54 / Kateřina Kofroňová
  5
📷
5 fotografií v galerii
Příroda nám nabízí mnoho alternativních léků Depositphotos
Ne nadarmo se Čechám přezdívá národ houbařů. Tuhle houbu navíc můžete najít i v našich lesích a pokud ji ještě nesbíráte, děláte velkou chybu. Díky příznivým účinkům na lidské zdraví je totiž právem označována za královnu hub, houbu šťastného osudu nebo houbu nesmrtelnosti.

V čínské medicíně je houba reishi (Ganoderma lucidum), neboli též lesklokorka lesklá, využívána pro léčení řady neduhů již přes čtyři tisíce let. Patří tudíž mezi nejstarší přírodní léčiva tradiční čínské medicíny, díky kterým se lze dožít velmi vysokého věku ve výborné zdravotní kondici.

Houba plná prospěšných látek

Dlouhodobé užívání reishi má pozitivní vliv na fungování celého organismu a jeho posílení v období, kdy to nejvíce potřebuje. Obsahuje totiž všech osm esenciálních aminokyselin, má vysoký obsah železa, vitaminů skupiny B, selenu a jinak vzácného germania. Najdete v ní i ganoderové kyseliny, skupinu triterpenoidů, polysacharidy, betaglukany, alkaloidy a mnoho dalších účinných látek.

Podpoří imunitu

Jak již bylo řečeno, má lesklokorka velmi příznivý vliv na lidský organismus a pomáhá vyléčit širokou škálu zdravotních komplikací. K jejím významným schopnostem patří imunostimulační a imunomodulační působení, které výrazně podporuje imunitu. Je to způsobeno jak obsaženými betaglukany, tak obsahem adenosinů a germania. O tom, že houby oddalují stárnutí, jsme psali zde.

Lék na Alzheimerovu chorobu?

Tato houba je tradičně doporučována také na problémy s pamětí. Díky působení určitých látek ze skupiny terpenoidů ovšem příznivě působí i při Alzheimerově chorobě a také obecně při problémech s pamětí u stařecké demence.

Vhodná při detoxu

Látky obsažené v houbě reishi působí preventivně i proti vzniku trombóz. Ke skvělým vlastnostem houby ale patří i schopnost detoxikace organismu, snižuje hladinu choresteloru, řeší poruchy spánku a optimalizuje hodnoty krevního tlaku. Zlepšuje rovněž buněčný metabolismus a vyplavuje z těla toxické látky, které se jinak hromadí v játrech. Z toho vyplývá i schopnost čistit játra, ochraňovat je před zanesením škodlivými látkami a celkově podporovat jejich fyziologickou funkci.

Při nemoci i rekonvalescenci

V případě onemocnění dokáže reishi transformovat hleny, čímž je schopna zastavit kašel či dušnost. Je tak doporučována při nemoci, ale i při fyzické nebo psychické rekonvalescenci. Využívá se obecně i při stavech oslabení či vyčerpání, a to rovněž po porodu. Rovněž pomáhá s poruchami spánku a díky germaniu ji někteří vědci spojují i s protinádorovým účinkem. Proto je někdy navrhována jako alternativní způsob léčby nádorových onemocnění.

Roste i v našich lesích

Poznáte ji tak, že její plodnice je silně lesklá, korkovitá a tvarem připomíná vějíř. Vyrůstá na kmenech nebo pařezech listnatých stromů, jako jsou platan, dub, ořešák či topol. Klobouček houby je nejprve špinavě žlutavý a postupně se mění přes kaštanovou až do černé. Okraje houby jsou ostře ohraničené, ale zároveň měkké na omak. Stromy napadá především v místech poranění. Má velmi hořkou, ale zároveň sladkou chuť, což způsobuje obsah terpenoidů. Za syrova se však pro svou hořkost a tuhost konzumovat nedoporučuje.

V našich lesích ji sice najít můžete, ale opravdu jen velmi vzácně. Houbu si ale můžete koupit a pěstovat doma, nebo ještě jednodušeji zajít do lékárny a vybrat si z celé řady hotových preparátů. Houba reishi je k dostání v podobě kapslí, extraktů, čajů, tinktur a podobně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve