Špatná ušní hygiena může vést až ke ztrátě sluchu. Na vatové tyčinky zapomeňte

 Zdraví 
21. října 2020 11:16 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Uši si většina z nás čistí nevědomky špatně Deposiotphotos
Že jsou vatové tyčinky k čištění uší tím nejméně vhodným prostředkem, ví dnes už snad každý. Pokud však patříte k té části populace, která si bez vyčištění uší nedovede přestavit ráno, pak možná stále hledáte metodu, jak mít uši dokonale čisté, aniž byste si způsobili poranění. A právě ušní sprej je jednou z nich.

Uši bychom si měli čistit nejen proto, abychom je měli čisté, ale abychom je měli hlavně zdravé. Nedostatečná ušní hygiena totiž může vést ke zhoršení průchodnosti zvukovodu, což už je jen krůček od množení mikroorganismů. V těchto místech se pro to vytvářejí přímo ideální podmínky.

Způsobů čištění uší je několik, ručníkem, tyčinkami, kapesníčkem, svíčkou, ovšem nejsnazší, nejefektivnější a nejbezpečnější je čištění pomocí ušních sprejů. Aplikace je snadná a výsledný efekt překoná vaše očekávání. Navíc je vhodný i jako prevence opakujících se infekcí zevního ucha.

Jak to funguje

Ušní spreje pomáhají odstraňovat přebytečný ušní maz a zabraňují tvorbě mazových zátek. Sprej se aplikuje zhruba dvakrát týdně, případně dle potřeby. Ušní sprej ředí ušní maz, který se pak snáz dostane z ucha ven a vy jej jen setřete. Lze jej používat vsedě, vleže i ve stoje a jedním stisknutím aplikujete přesně odměřené množství látky, která stačí pro dokonalé vyčištění uší.

Nejčastější příčiny tvorby mazové zátky

Za normálních okolností k hromadění ušního mazu nedochází, jelikož díky pohybům dolní čelisti se maz z ucha samovolně odstraňuje. Existují ale důvody, kvůli kterým k hromadění ušního mazu dochází a vytváří se mazová zátka. Mezi ty nejčastější patří dlouhodobý pobyt v prašném prostředí, nošení sluchátek, používání špuntů do uší, vodní sporty a hlavně špatná technika čištění, obzvláště vatovými tyčinkami.

Pravda o vatových tyčinkách

Ušní maz je tedy přirozeným samočisticím procesem ucha. Pravidelně se sám vyplavuje ven, ovšem pro nás je nepřijatelné, aby si někdo všiml, že máme uši plné žlutého mazu. Proto se snažíme se jej co nejlépe zbavit. Nejčastější způsob čištění uší je pomocí vatových tyčinek, které ovšem při nesprávném použití nadělají více škody než užitku. Vatovými tyčinkami by se mělo čistit ucho jen tam, kam je vidět. Odstranit vyteklý maz a dost. Šťourat hluboko je nebezpečné jak kvůli zastrkávání mazu hluboko do ucha a tvoření mazových zátek, tak kvůli možnosti propíchnutí bubínku. O čištění uší pomocí vatových tyčinek jsme psali zde.

Pro děti i dospělé

Použití ušních sprejů je snadné a bezpečené a mohou jej většinou používat jak děti, tak dospělí. U dětí někdy funguje samočisticí proces hůře než u dospělých, jelikož mají specifickou anatomii zevního zvukovodu, a navíc děti, které jsou zatím pouze kojené, nepodporují vytékání ušního mazu žvýkacími pohyby. Důkladná péče o zevní zvukovod by proto měla být každodenní aktivitou všech rodičů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47