Neštovice jsou vysoce infekční virové onemocnění, které není radno podceňovat. Může mít totiž vážné následky

 Děti 
25. října 2020 09:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Neštovicemi trpí nejčastěji děti Depositphotos
Neštovice se objevují hlavně u dětí předškolního a školního věku. Jde o vysoce infekční virové onemocnění, které není radno podceňovat. Může mít totiž vážné následky.

Existují dva typy neštovic. Neštovice pravé (Variola vera) jsou velice nebezpečné onemocnění, na které ve 20. století zemřely miliony lidí. Díky povinnému očkování se již ale dnes v populaci nevyskytují.

I plané neštovice, jejichž původcem je virus Varicella zoster, ale mohou být nebezpečné. Především pro těhotné ženy, protože vir přestupuje do plodové vody a může vážně poškodit zdraví dítěte. Po prodělané infekci si tělo vytváří protilátky, které nás celoživotně chrání před další nákazou. Pouze výjimečně, u jedinců s oslabenou imunitou, může dojít k opětovné infekci, nejčastěji ve formě pásového oparu.

Plané neštovice

Plané neštovice jsou typické pro dětský věk. Virus, který je způsobuje, patří mezi herpetické viry. Virus se přenáší kontaktem s nemocným, protože se nachází v sekretu puchýřků. Virus je také přenosný kapénkami ve vzduchu. Pokud jste v místnosti s nemocným, je velmi pravděpodobné, že neštovicemi onemocníte. Člověk je nakažlivý jeden nebo dva dny před tím, než se vysejí vyrážky na kůži a po propuknutí příznaků ještě další týden. Nejčastěji se nemocí nakazí děti v předškolním a školním věku, ale není výjimkou nákaza neštovicemi v dospělosti. Plané neštovice se objevují celoročně, ale větší výskyt, někdy až epidemie, přicházejí nejčastěji koncem zimy a zjara.

Existuje očkování

Plané neštovice mají pro jinak zdravé děti většinou lehký průběh, komplikované mohou být pro novorozence, děti v pubertálním věku, dospělé a těhotné ženy. Existuje však očkování proti neštovicím pro děti již od 9. měsíce života, a to v kombinaci s očkováním proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, očkovat lze i dospělé.

Očkování patří mezi nepovinné, ale doporučené. Provádí se v ordinacích dětského nebo praktického lékaře, případně v očkovacích centrech. Vakcína na plané neštovice snižuje také riziko vzniku pásového oparu i v pozdějším věku.

Projevy nemoci

Charakteristickým projevem planých neštovic je svědivá vyrážka. Jeden až tři dny před výsevem vyrážky se mohou objevit příznaky typické pro chřipku a nachlazení – zvýšená teplota až zimnice, bolest hlavy, rýma, kašel, bolest břicha a nevolnost. V tomto období je nemocný již infekční.

Vyrážka se zpočátku projevuje jako malé červené skvrnky, které se během několika hodin mění v malé puchýřky (v průměru 3-6 mm) naplněné nejdříve čirou tekutinou, která se postupně mění v mléčnou velmi infekční kapalinu. Puchýřky se objevují nejdříve na hlavě v oblasti obličeje, víček a ve vlasech a postupně se rozšiřují po trupu a končetinách. Jejich výsev bývá ve vlnách po 2-6 dnech. Nebezpečnější je výsev na sliznici úst nebo genitálií.

Jak léčit neštovice

Puchýřky silně svědí a je důležité, aby se nemocný škrábal co nejméně. Nejen, že se tím horší hojení puchýřků a trvá delší dobu, ale také se zvyšuje riziko bakteriální nákazy v rozškrábaném místě a tedy i vzniku jizev. Jelikož jde u neštovic o virové onemocnění, podávání antibiotik nemá smysl.

Léčí se pouze symptomaticky, a to tak, že se ošetřují puchýřky. Ty by měly co nejrychleji zaschnout a vysušit se. Proto je ideální je natírat tekutým pudrem. Existuje i varianta s mentolem, který místo lokálně znecitliví a pomáhá proti svědění. Proti svědění je možné podat i antihistaminika. Tyto léky mají sedativní účinek a pomohou lépe usnout a puchýřky si v noci neškrábat.

Zvýšenou teplotu je možné tlumit běžně užívanými léky proti bolesti. Vhodnou alternativou pro zmírnění svědění a k vysušení puchýřků je i 100% tea tree oil, který se nanáší stejně jako tekutý pudr na každý puchýř zvlášť. Při ošetření citlivých částí sliznic jej nařeďte 1 : 5 s vodou. O tom, že není bezpečné se účastnit takzvaných neštovicových večírků, jsme psali zde.

  • Koupání a máčení puchýřů neštovic není vhodné. Nemocného je lepší krátce a rychle osprchovat a následně opatrně osušit přikládáním ručníku, aby se puchýřky neporušily. 
  • Noste pohodlné oblečení a zvláště dětem dávejte bavlněné kojenecké oblečení, které nebude pokožku dráždit.
  • Až do zaschnutí všech puchýřků nechte nemocného doma. To trvá přibližně 14 dní. Nejenže tím zamezíte šíření viru neštovic, ale také dítě chráníte před další infekcí. V tomto období je totiž imunita oslabená a může dojít k nákaze další nemocí.
  • Pokud nemá nemocný další zdravotní komplikace, není nutná akutní návštěva lékařské ordinace. Alternativou může být telefonická konzultace a uvědomění lékaře. Zabráníte tak dalšímu šíření viru, obzvlášť v dětském kolektivu.
  • Dbejte na čistotu rukou a krátce ostříhané nehty. To má největší vliv na další zanícení škrábaných puchýřů.
  • Nevystavujte zbytečně dítě přímému slunci. Pot, horko a sluneční záření zhoršují průběh onemocnění.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty