Každý čtvrtý člověk trpí afty. Jak tyto bolestivé puchýřky léčit a proč se tvoří

 Zdraví 
24. října 2020 12:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Afty jsou bolestivé Depositphotos
Afty sice nikoho na životě neohrožují, ale kdo je jednou měl, moc dobře ví, jak je toto onemocnění nepříjemné a bolestivé. Vřídky se mohou vyskytnout kdekoliv v dutině ústní, nejčastěji pak na jazyku nebo na vnitřních stranách úst. Objevují se asi u 25 % populace a v průběhu života se vracejí. Poradíme, co na ně zabírá.

Důvod výskytu aftů dosud není známý, určitý vliv má slabá imunita. Léčba aftů se zaměřuje především na mírnění bolesti a urychlení hojení.

Roli hraje imunita i dědičnost

Přesné příčiny vzniku aftů se zatím lékařům nepodařilo objasnit. Pravděpodobně je ale tendence k jejich rozvoji dědičná a má na ni vliv stres, nedostatek některých vitaminů, kyseliny listové nebo železa, ale i mechanické poškození a konzumace některých potravin - obzvlášť těch, které mohou sliznici poranit. Roli hrají také mykózy v ústech.

Častěji se afty objevují i u jedinců se sníženou imunitou a na jejich vznik mají vliv také hormonální výkyvy. Proto se často vyskytují u žen v období před menstruací. Dále se uvádí, že vznik aftů mohou vyvolávat i potravinové alergeny (mléko, sýry, mouka, ořechy, rajčata, citrusové plody a korýši), či některé léky nebo určité složky zubních past (umělá skořicová esence, pěnidla).

Pokud člověka spolu s častými afty trápí i trávicí a střevní potíže, může se jednat o autoimunitní onemocnění, jako je například Crohnova choroba, celiakie nebo také AIDS.

Tři typy aftů

Afty se mohou vyskytnout kdekoliv na sliznici v ústech – na jazyku, pod jazykem, na patře, na dásních, na sliznici hltanu nebo na vnitřní straně tváře. Afty lze rozdělit na tři typy:

  • malé
  • velké
  • herpetiformní

Nejběžnější jsou malé afty oválného tvaru s červeným okrajem. Hojí se obvykle do  jednoho až dvou týdnů, nezůstávají po nich žádné jizvy. Velké afty jsou větší než 10 mm, jsou hlubší, poškození tkáně je závažnější. Hojí se déle - 6-8 týdnů a zůstává po nich jizva. Jsou velmi bolestivé. Herpetiformní afty jsou nejméně běžné, postihují hlavně dospělé ženy a je pro ně typický výsev až 100 drobných aftů, což ukazuje na značnou bolestivost.

Léčba puchýřků

Léčba aftů obvykle trvá 5 až 14 dní, větší afty však mohou přetrvávat i několik týdnů. Jelikož není jasná příčina jejich vzniku, léčíme jen projevy a soustředíme se na úlevu od bolesti, urychlení hojení a prevenci druhotné infekce. Léčbu aftů je vhodné zahájit co nejdříve.

K léčbě aftů se používají především lokální přípravky s dezinfekčními a anestetickými (znecitlivujícími) účinky. Mohou to být klasická kloktadla, spreje a pastilky k léčbě bolestí k krku, dále lze doporučit speciální gely na afty, které postižené místo překryjí, omezí bolestivost při jídle a mluvení a urychlí hojení. Příznivci přírodní léčby mohou ústa vyplachovat bylinnými odvary, na výplachy ústní dutiny je osvědčená např. šalvěj, heřmánek nebo řepík. Vyplachujte ústa několikrát denně. Z doplňků stravy pak můžete sáhnout třeba po vitamin B, železe, kyselině listové, zinku nebo vitaminu C. V závažných případech může lékař předepsat celkovou léčbu (imunomodulátory, kortikoidy). K dispozici je také laserová léčba. Pokud trpíte na opary, pomůže změna jídelníčku, jak jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod