Nejčastější mýty o rouškách, kterým mnoho lidí věří

 Zdraví 
24. října 2020 10:51 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dezinformace se šíří zejména na sociálních sítích  Pexels
Vláda opět nařídila, aby obyvatelé Česka nosili roušky i venku. Naposledy se s tím lidé setkali na jaře a nevyhnou se tomu ani na podzim. O rouškách panuje spousta informací, ale některé z nich byly vyvráceny.

Denně přibývá tisíce nakažených lidí koronavirem a vládní činitelé se snaží udržet pandemii pod kontrolou. K tomu by podle nich mělo přispět i nošení roušek ve vnitřních i venkovních prostorách. Někteří jedinci je však nosit odmítají. A to zejména kvůli mýtům, které se o rouškách šíří.

Roušky snižují hladinu kyslíku v krvi

Jde o jeden z nejvíce rozšířených mýtů, který koluje zejména na sociálních sítích. Někteří lidé tvrdí, že roušky zachycují vydechovaný oxid uhličitý, což způsobí nedostatek kyslíku. WHO (Světová zdravotnická organizace) toto tvrzení vyvrací.

Nebyly evidovány žádné důkazy o tom, že by dlouhodobé nošení chirurgických roušek způsobilo nedostatek kyslíku. Lékaři provádějí několikahodinové operace vždy v rouškách. Pokud by jim bránily v příjmu kyslíku, těžko by dokázali provádět tak náročné úkony.

Roušky by měli nosit jen nemocní

Nejspíš už jste od někoho slyšeli, že roušky by měli nosit jen nemocní, tedy ti, u kterých se prokazatelně projevuje respirační onemocnění. Existují důkazy o tom, že když nevykazujete příznaky koronaviru, neznamená, že ho nemáte.

Několik studií dokazuje, že někteří jedinci jsou asymptomatičtí. Mohou vir šířit, aniž by to věděli. Roušky zachytávají kapénky, které by se jinak dostaly k vám do úst.

Roušky vám zajistí absolutní bezpečí

Někteří lidé věří, že když nosí roušku, jinak se chránit nemusejí. Proto se bez obav schází ve skupinách cizích lidí a nedodržují od nich dostatečný odstup. Roušky nemají stoprocentní účinnost, pokud si od ostatních lidí neuděláte rozestup. Pochopitelně ne vždy je možné, se od lidí držet dál.

Nošení roušek jako ochrana před koronavirem nestačí, protože infekce ulpívá i na různých površích a předmětech. Proto je důležité, abyste si důkladně umývali ruce. Pokud jste na místě, kde se nenachází voda s mýdlem, použijte dezinfekci. Kombinace nošení roušek, dodržování rozestupů a mytí rukou vám poskytne největší ochranu. Dále čtěte: Přečtěte si o doporučeních, která má smysl uprostřed pandemie dodržovat. Důležitá opatření nejsou pouze ta základní, udělejte pro svoji ochranu i něco navíc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008