Děsivé záchvaty vzteku u dětí nejsou nic neobvyklého. Poradíme vám, jak je zvládnout

 Děti 
26. října 2020 08:20 / Hana Jordánová
  5
📷
4 fotografie v galerii
Záchvat vzteku způsobí mnohdy maličkost Depositphotos
Noční můra rodičů. Vaše krásné vysněné miminko se začalo vztekat, řvát, válet se po podlaze a vy nevíte, co s tím. Můžete se uklidnit. Nejedná se o nic mimořádného. A hlavně, není to vaše chyba.

První známky nezřízeného vzteku se objevují asi v roce a půl dítěte. Kolem třetího roku pak pomalu zmizí. Dítě se totiž v tomto období hledá a buduje si svou pozici v rodině. Ne vždy to jde snadno, dětská psychika se s tím nedokáže vypořádat a záchvaty vzteku nebo odmlouvání jsou na světě. Je na vás, jak se k tomuto problému postavíte. Svým vztekem se dítě dožaduje toho, co chce. Nesplníte-li jeho požadavek, začne se vztekat. Tím totiž s vámi bojuje o „moc“. Na vás však je, abyste celou situaci řešili navenek klidně, a přestože i s vámi cloumají emoce, snažte se s láskou a porozuměním dítěti vysvětlit, proč některé jeho požadavky nelze splnit. Vždy mu pak dejte najevo, že ho máte i přesto rádi.

Někdy přetrvává vzdor dětí i ve školním roce, ale i ten za pár let vymizí. Setkat byste se s ním mohli v pubertě. V žádném případě ale netolerujte agresi vůči sobě samým, jiným lidem nebo zvířatům. Tuto hranici vaše dítě nesmí nikdy překročit.

Spolupráce rodičů

Důležitá je spolupráce obou rodičů. Pokud bude něco zakazovat matka a otec to bude dovolovat, záchvatů vzteku bude přibývat a toto období se bude prodlužovat. Při stanovování mantinelů, co se smí a co ne, postupujte v naprosté shodě. Rovněž není vhodné svalovat vinu na tatínka nebo maminku (maminka to zakázala, já ne). Dítě se pak bude zmítat v nejistotě. Striktní zákaz z obou stran dávkovaný dětem postupně, jasně a nekompromisně mu pomůže dříve se v rodinné hierarchii zorientovat. 

Výčitky ne

Hlavně si nic nevyčítat. Nejste špatný rodič, je to běžná realita. Zvláště pokud máte dítko temperamentní Dítě jen ventiluje své negativní emoce tímto způsobem. Dítě však nikdy za vztek netrestejte. Na místě je opět trpělivé vysvětlování. Dítě si posléze vámi vymezené hranice začne uvědomovat a pomalu se začne zklidňovat.

Zvládnutí hněvu

Porozumění

Snažte se dítěti porozumět a dát mu to najevo. Vaše porozumění dá mnohým dětem daleko víc než fyzická agrese, což však neznamená, že s jeho chováním souhlasíte.

Identifikace

Zkuste společně s dítětem identifikovat příčinu jeho hněvu. Menší děti totiž nemusí chápat, proč se vlastně vztekají. Časem se s vaší pomocí naučí svůj hněv vyjádřit jinak.

Buďte příkladem

Jste to vy, kdo by jim měl jít příkladem. Děti se učí pozorováním. Pokud předvedete hádku v přítomnosti vašeho dítěte jak vystřiženou z hororu, nemůžete očekávat, že vaše děťátko bude za každých okolností jak andílek z barokních obrazů.

Nespěchejte a nekřičte

Někdy záchvaty vzteku způsobuje také vaše nedočkavost. Obecně na dítě spěcháte. Na dítě nespěchejte, pokud má rozehranou hru, nemůže ji ihned opustit. Je třeba mu dát čas na dokončení, v žádném případě na něj nekřičte "honem, ujede nám autobus" nebo "okamžitě toho nech, přijdeme pozdě". Počítejte s určitou prodlevou, proto si nechte 15 minut v zásobě. Někdy může záchvaty vzteku u starších dětí způsobit šikana, o které jsme psali zde.

Mějte neustále na paměti, že se dítě teprve učí žít v našem světě. Obrňte se trpělivostí a láskou. Jen tak dokážete bez úhony období vzdoru vašeho dítěte přežít.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47